Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο ΙΤΕ για το ερευνητικό πρόγραμμα TOPIO 

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα TOPIO που φιλοδοξεί να προσφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αξιολόγηση της ποιότητας του τοπίου μέσω της συμμετοχικής διαδικασίας, της γεωπληροφορικής (Δορυφορική Τηλεπισκόπηση και Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών), της τεχνητής νοημοσύνης και της δημιουργίας ψηφιακών διδύμων, με στόχο την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό χώρο.

Χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο HORIZON EUROPE Marie Curie Staff Exchange – 2022 πέτυχε τo Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΜΣ), με συντονιστή τον ερευνητή δρ Δημήτρη Αλεξάκη, με στόχο την ανάδειξη τεχνικών και μεθοδολογιών για την εκτίμηση της ποιότητας του Ευρωπαϊκού Τοπίου σε αγροτικές περιοχές.

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα TOPIO που φιλοδοξεί να προσφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αξιολόγηση της ποιότητας του τοπίου μέσω της συμμετοχικής διαδικασίας, της γεωπληροφορικής (Δορυφορική Τηλεπισκόπηση και Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών), της τεχνητής νοημοσύνης και της δημιουργίας ψηφιακών διδύμων, με στόχο την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό χώρο. Το TOPIO φιλοδοξεί επίσης να καταγράψει τις ευρωπαϊκές πολιτικές που σχετίζονται με την προστασία του αγροτικού τοπίου καθώς και τις διαχρονικές και μελλοντικές αλλαγές που σχετίζονται με αυτό.

Η πρόταση του ΙΜΣ έλαβε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία (92/100) που την κατέστησε από τις πρώτες στην σειρά κατάταξης των χρηματοδοτούμενων έργων στην κατηγορία Περιβάλλον και Γεωεπιστήμες. Η ερευνητική ομάδα του έργου αποτελείται από 9 εταίρους από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα την Ελλάδα (συντονίστρια χώρα), το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Εσθονία. Το έργο θα περιλαμβάνει ανταλλαγές ερευνητών μεταξύ των εταίρων, πραγματοποίηση θερινών σχολείων, διαλέξεων και συνεδρίων με στόχο την ανταλλαγή πολύτιμων εμπειριών και τεχνογνωσίας.

«Η νέα αυτή χρηματοδότηση θα προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία στο ΙΤΕ να ηγηθεί ενός ευρωπαϊκού δικτύου έρευνας, το οποίο θα επικεντρωθεί στην αποτελεσματική ενσωμάτωση της χρήσης αλληλοσυμπληρούμενων τεχνικών διαχρονικής παρακολούθησης του τοπίου, με στόχο την ανάδειξη των σημαντικών κοινωνικο-πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαστάσεών του σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Αλεξάκης, γνωστοποιώντας επίσης ότι το ερευνητικό πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 4 έτη και η εναρκτήρια συνάντησή του θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΙΜΣ στο Ρέθυμνο, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2023.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις