Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πλήθος από ΑΙ πιλοτικά έργα στον Όμιλο Motor Oil

Ποιους τομείς περιλαμβάνουν και τι κέρδη θα επιφέρουν

Το Generative AI βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων περί της τεχνητής νοημοσύνης, σήμερα, ενώ διέρχεται τη φάση κατά την οποία καλείται να αποδείξει εάν και με ποιους τρόπους δύναται να δώσει πειστικές απαντήσεις σε σημαντικά business ζητήματα, αλλά και χρηστικές λύσεις σε ολοένα εντεινόμενες, μα και αναδυόμενες επιχειρησιακές ανάγκες.

Στη Motor Oil έχουν «τρέξει» πιλοτικά ΑΙ έργα σε πολλαπλές περιοχές ενδιαφέροντος και εν γένει λειτουργίας. Ορισμένα βρίσκονται σε use case φάση, κάποια άλλα είναι σε δοκιμαστική φάση, άλλα σε scale up, ενώ δεν λείπουν και ορισμένα που βρίσκονται σε αυτήν της παραγωγής. Μάλιστα, το γεγονός πως αξιοποιούνται σε διάφορες περιοχές, επιτρέπει στα στελέχη της εταιρείας να εξερευνήσουν την αποτελεσματικότητα, αλλά και την προστιθέμενη αξία που δύναται να εισφέρει στον ίδιο τον Όμιλο, δια μέσω της βελτιστοποίησης των επιμέρους λειτουργιών του.

Ο Όμιλος Motor Oil κατέχει ηγετική θέση στον ενεργειακό κλάδο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δραστηριοποιείται δε, στον χώρο της διύλισης αργού πετρελαίου και της εμπορίας προϊόντων πετρελαίου, αλλά και στους τομείς του υγραερίου, της εμπορίας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σήμερα, διαθέτει 92 επιμέρους εταιρείες και απασχολεί άμεσα 3.000 μόνιμους εργαζομένους, ενώ υπό τα brand των θυγατρικών εταιρειών της λειτουργούν περισσότερα από 1.500 πρατήρια καυσίμων, στην Ελλάδα, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού.

Ο δε Όμιλος διαθέτει παραρτήματα σε 8 διαφορετικές χώρες στο εξωτερικό.

Predictive Maintenance, Energy Consumption Optimization, Forecasting ΑΠΕ και Network Planning

Ο Όμιλος Motor Oil έχει επικεντρώσει το αρχικό του ενδιαφέρον περί της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στις δομές του στο επονομαζόμενο και ως «predictive maintenance» ή αλλιώς την προληπτική συντήρηση. Στοιχείο που παίζει εξόχως σημαντικό ρόλο στην βιομηχανία εν τω συνόλω της, μα και απόλυτα εξειδικευμένα σε ότι αφορά στην πετρέλαιο-βιομηχανία.

Μάλιστα, ανάγεται στο πλέον «hot» use case της βαριάς βιομηχανίας, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς. Την ίδια στιγμή, η Motor Oil δείχνει –κάτι παραπάνω από- έντονο ενδιαφέρον σε ότι αφορά την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με την βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας (energy consumption optimization). Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία ο παράγοντας της κατανάλωσης ενέργειας αναδεικνύεται σε σημαίνοντα στην τελική διαμόρφωση των οικονομικών δεδομένων μιας ενεργοβόρου επιχείρησης, η οποία εμπεριέχει -μεταξύ άλλων
και- τη λειτουργία ενός διυλιστηρίου.

Μάλιστα, κορυφαία στελέχη της Motor Oil δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους πως μέσω της ΑΙ τεχνολογίας θα καταφέρουν να απολαύσουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους από τη συγκεκριμένη – μόνο- πτυχή… Επιπροσθέτως, το Generative AI στη Motor Oil δεν περιορίζεται αποκλειστικά στον χώρο του διυλιστηρίου, αλλά αντιθέτως εκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως λ.χ. το forecasting για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς η σημασία των
τελευταίων συμβάλει σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα που καταναλώνουν οι παραγωγικές εγκαταστάσεις του Ομίλου.

Όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη του Ομίλου, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να γνωρίζουν εκ των προτέρων την ισχύ που αναμένουν από τις φάρμες αιολικών πάρκων, ανεμογεννητριών ή τα solar πάνελ, προκειμένου να φροντίζουν για τις ανάλογες προσαρμογές σε ότι αφορά στην τροφοδοσία με ενέργεια από εξωτερικούς παρόχους.

Έμφαση δίνεται και στο πως δύναται η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης να στηρίξει αποτελεσματικά το network planning σε επίπεδο ανάπτυξης νέων πρατηρίων σε ολόκληρη τη χώρα, τη γεωγραφία και τα offerings που θα τα συνοδεύσουν.

Πρόσφατα, η Motor Oil εξέτασε ένα use case σε ότι αφορά στο dynamic pricing, μέσω του οποίου αναζητά τρόπους επίτευξης της σωστής τιμολόγησης των παρεχόμενων -από μέρους της- προϊόντων, υλικών και υπηρεσιών προς την αγορά.

Εξυπακούεται πως η κορυφαία ελληνική εταιρεία διύλισης έχει προβεί σε πολλαπλές δοκιμές ΑΙ λύσεων στους τομείς της εξυπηρέτησης πελατών μέσω chatbots, που πλέον θεωρούνται ως δεδομένα σε επίπεδο χρήσης σύγχρονων επιχειρήσεων και οργανισμών, σε σημείο τέτοιο ώστε να τείνει να αποτελέσει commodity…

Τέλος, ένας ακόμη τομέας που «τρέχει» σειρά από δοκιμών τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι άλλος από τις νομικές υπηρεσίες του Ομίλου Motor Oil, ενώ σε πιο δύσκολα «μονοπάτια» κινείται στο commodity trading, που θεωρείται μεν ως ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα, με αρκετό ενδιαφέρον δε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις