Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

GSK: Αποκτά την μόλις 3 μηνών startup Aiolos Bio έναντι 1,4 δισ. δολαρίων

Η Aiolos ιδρύθηκε το 2023 και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη θεραπειών για αναπνευστικές και φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Η GSK δήλωσε την Τρίτη ότι θα αποκτήσει τον κατασκευαστή φαρμάκων για το άσθμα Aiolos Bio σε μια συμφωνία αξίας έως και 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ενισχύει το αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο αναπνευστικών ασθενειών.

Η Aiolos ιδρύθηκε το 2023 και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη θεραπειών για αναπνευστικές και φλεγμονώδεις καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσει το «AIO-001», μια θεραπεία για το άσθμα που είναι έτοιμη να εισέλθει σε κλινικές δοκιμές μεσαίου σταδίου.

Το φάρμακο θα επεκτείνει την εμβέλεια του τρέχοντος χαρτοφυλακίου αναπνευστικών βιολογικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του 40% των ασθενών με σοβαρό άσθμα με ορισμένες παθήσεις, για τις οποίες εξακολουθούν να απαιτούνται θεραπευτικές επιλογές, δήλωσε ο Tony Wood, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της GSK.

Η GSK θα πληρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια προκαταβολικά και έως 400 εκατομμύρια δολάρια βάσει επιτυχίας. Θα καταβάλει κλιμακωτά δικαιώματα στην κινεζική Hengrui Pharma, η οποία χορήγησε άδεια για τη θεραπεία άσθματος στην Aiolos.

Το χαρτοφυλάκιο αναπνευστικών ασθενειών της GSK, το οποίο αναπτύσσεται επί του παρόντος λόγω της ισχυρής κυκλοφορίας του εμβολίου της κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), βρίσκεται στο επίκεντρο για την εταιρεία, καθώς παλεύει με έναν συνδυασμό λήξης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και μείωσης των εσόδων από τα τρέχοντα μπεστ σέλερ της μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Τα αναπνευστικά φάρμακα και εμβόλια έφεραν περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις για την GSK το 2022.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις