Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

A. Guterres: Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν απερίσκεπτα κέρδη από την ΑΙ

Στο συνέδριο του Νταβός, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκρινε ότι η διεθνής κοινότητα δεν κατέχει στρατηγική για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.

O επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιεί για την επείγουσα δράση προς την ισορροπία των κινδύνων που είναι πιθανόν να παρουσιαστούν από την ταχεία ανάπτυξη στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, από την άλλη οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν απερίσκεπτα κέρδη από την AI.

Σε μια σφοδρή επίθεση στις πολυεθνικές της τεχνολογίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, δήλωσε στη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι «κάθε σημαντική ανακάλυψη στη γενετική AI αυξάνει την απειλή ακούσιων συνεπειών».

Ο Γκουτέρες συνέδεσε τους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη με αυτούς που θέτει η κλιματική κρίση και δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα δεν έχει καμία στρατηγική να αντιμετωπίσει».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προκάλεσε τους εκπροσώπους της βιομηχανίας τεχνολογίας στο ακροατήριο να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις για να θέσουν σε εφαρμογή προστατευτικά κιγκλιδώματα για την τεχνητή νοημοσύνη, απευθυνόμενος στο WEF στο ελβετικό θέρετρο.

«Αυτή η τεχνολογία έχει τεράστιες δυνατότητες για βιώσιμη ανάπτυξη – αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την ανισότητα», είπε, αναφερόμενος σε έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Οι ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν ήδη κέρδη με απερίσκεπτη περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προσωπική ιδιωτικότητα και τον κοινωνικό αντίκτυπο».

Οι εταιρείες τεχνολογίας λένε ότι θέτουν σε εφαρμογή συστήματα για να αποτρέψουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για εγκληματικούς ή άλλους κακόβουλους σκοπούς και επιμένουν ότι η νέα τεχνολογία θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες καταστρέφει.

Ο Γκουτέρες είπε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στη διασφάλιση ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια δύναμη για το καλό.

«Το συμβουλευτικό μου όργανο για την τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη κάνει προκαταρκτικές συστάσεις σχετικά με τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τα οφέλη αυτής της απίστευτης νέας τεχνολογίας, μετριάζοντας παράλληλα τους κινδύνους της», είπε.

Επιπλέον, προσθέτει: «Χρειαζόμαστε οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν επειγόντως με εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με τα πλαίσια διαχείρισης κινδύνου για την τρέχουσα ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. και για την παρακολούθηση και τον μετριασμό μελλοντικών βλαβών. Και χρειαζόμαστε μια συστηματική προσπάθεια για να αυξήσουμε την πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη, έτσι ώστε οι αναπτυσσόμενες οικονομίες να μπορούν να επωφεληθούν από το τεράστιο δυναμικό της. Πρέπει να γεφυρώσουμε το ψηφιακό χάσμα αντί να το εμβαθύνουμε».

Με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, δήλωσε σε εκδήλωση στο Νταβός ότι «μια ενεργειακή ανακάλυψη ήταν απαραίτητη για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από ό, τι περίμεναν οι άνθρωποι».

Ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος απολύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον ρόλο του ως επικεφαλής του προγραμματιστή του ChatGPT και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε λίγες ημέρες αργότερα, δήλωσε ότι το θετικό ήταν ότι οι πιο φιλικές προς το κλίμα πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα η πυρηνική σύντηξη ή η φθηνότερη ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση, ήταν ο δρόμος προς τα εμπρός για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Γκουτέρες επέκρινε επίσης τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων λέγοντας πως εμποδίζουν την πρόοδο στην κλιματική αλλαγή. ανέφερε ότι: «Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μόλις ξεκίνησε μια ακόμη εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να γονατίσει την πρόοδο και να διατηρήσει τη ροή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επ ‘αόριστον».

Παράλληλα πρόσθεσε, «Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη. Καμία τακτική περιστροφής ή εκφοβισμού δεν θα το αλλάξει αυτό. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έρθει πολύ αργά. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να διασφαλίσουμε μια δίκαιη και ισότιμη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Πέρυσι, ο Γκουτέρες κατηγόρησε τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων ότι ακολουθούν επιχειρηματικές στρατηγικές ασυμβίβαστες με την ανθρώπινη ανάπτυξη, λέγοντας: «Αυτά τα δύο θέματα – το κλίμα και η τεχνητή νοημοσύνη – συζητούνται εξαντλητικά από τις κυβερνήσεις, από τα μέσα ενημέρωσης, από τους ηγέτες εδώ στο Νταβός. Και όμως, δεν έχουμε καμία αποτελεσματική παγκόσμια στρατηγική να αντιμετωπίσουμε.

Τέλος αναφέρει: «Ενόψει των σοβαρών, ακόμη και υπαρξιακών απειλών που θέτει το ανεξέλεγκτο κλιματικό χάος και η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα, φαινόμαστε ανίσχυροι να δράσουμε».

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις