Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εξέταση αίματος θα ανιχνεύει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μια δεκαετία πριν τη διάγνωση

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν βιολογικούς δείκτες για την πάθηση σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 50.000 υγιείς εθελοντές

Μια «επαναστατική» εξέταση αίματος, η οποία θα μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας περισσότερο από μια δεκαετία πριν από την επίσημη διάγνωση της πάθησης, αναπτύσσουν οι Βρετανοί επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian oι επιστήμονες ανακάλυψαν βιολογικούς δείκτες για την πάθηση σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 50.000 υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν σε πρόγραμμα της UK Biobank.

Μέσω της εξέτασης αίματος εντοπίστηκαν μοτίβα τεσσάρων πρωτεϊνών που προέβλεπαν την εμφάνιση της άνοιας γενικά, και της νόσου Αλτσχάιμερ και της αγγειακής άνοιας ειδικά, σε μεγαλύτερη ηλικία. Όταν τα αποτελέσματα της εξέτασης συνδυάστηκαν με πιο συμβατικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση και η γενετική προδιάθεση, τα πρωτεϊνικά προφίλ επέτρεψαν στους ερευνητές να προβλέψουν την εμφάνισης της άνοια με εκτιμώμενη ακρίβεια 90% σχεδόν 15 χρόνια πριν την επίσημη διάγνωση της νόσου.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 78 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Σχεδόν το 70% των περιπτώσεων άνοιας προκαλείται από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ η αγγειακή άνοια αντιπροσωπεύει το 20% των περιπτώσεων.

Μια σειρά από πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει την ικανότητα των αιματολογικών εξετάσεων να επισημαίνουν τους ασθενείς που είναι πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι γιατροί θα μπορούσαν να αποφασίσουν το ποιοι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε περισσότερες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους διαγνωστικού ελέγχου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο νέα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ, η λεκανεμάμπη (lecanemab) και η ντονεμάμπη (donanemab), τα οποία εξετάζει η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων. Εάν πάρουν άδεια, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας θα εξετάσει το κόστος και τα οφέλη προτού αποφασίσει εάν θα πρέπει να διατεθούν στο εθνικό σύστημα υγείας. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει τη λεκανεμάμπη και αναμένεται να αποφανθεί σύντομα για την ντονεμάμπη. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να εξετάζουν ακόμη τα δύο σκευάσματα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις