Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Apple και Microsoft: iMessages, Bing και Edge εξαιρούνται από τους αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ για τους gatekeepers

Οι υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται ως ρυθμιστές πρόσβασης βάσει της πράξης για τις ψηφιακές αγορές πρέπει να πληρούν διάφορα πρότυπα για να λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το iMessage, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Apple, τα προγράμματα περιήγησης Edge και Bing της Microsoft, δε θα πρέπει να θεωρούνται gatekeepers, σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ.

Η Apple ήταν μία από τις πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Google, Amazon, Alphabet (μητρική εταιρεία της Google), Meta και Microsoft που διερευνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το καθεστώς του «gatekeeper». Η υπηρεσία iMessage πληρούσε τον ορισμό της «βασικής πλατφόρμας», εξυπηρετώντας τουλάχιστον 45 εκατομμύρια χρήστες της ΕΕ μηνιαίως και ελέγχεται από μια εταιρεία με τουλάχιστον 75 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία. Ωστόσο, μετά από διεξοδική αξιολόγηση όλων των επιχειρημάτων. κατά τη διάρκεια μιας πεντάμηνης έρευνας, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το iMessage και η αναζήτηση Bing, το πρόγραμμα περιήγησης Edge και η πλατφόρμα διαφημίσεων της Microsoft δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ως υπηρεσίες gatekeeper.

Οι υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται ως ρυθμιστές πρόσβασης βάσει της πράξης για τις ψηφιακές αγορές πρέπει να πληρούν διάφορα πρότυπα για να λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το WhatsApp της Meta εμπίπτει στην ετικέτα gatekeeper της ΕΕ, επομένως η εταιρεία ετοιμάζει μια ενότητα συνομιλιών τρίτου μέρους για να επιτρέψει τη διεξαγωγή συνομιλιών σε άλλες υπηρεσίες. Το ίδιο έχει εφαρμοστεί και στην εφαρμογή Messenger της εταιρείας.

Σύμφωνα με έγγραφα στον ιστότοπο του Digital Markets Act που επικαλούνται τον χαρακτηρισμό και για τις δύο υπηρεσίες της Meta, λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος της πλατφόρμας επικοινωνίας καθώς και η ικανότητα της πλατφόρμας να δημιουργεί έσοδα.

Η ανακοίνωση του iMessage ήρθε μαζί με μια παρόμοια ανακοίνωση για τη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft και το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Edge, τα οποία δεν θα θεωρηθούν ως gatekeepers.

Ενώ το iMessage της Apple δεν θα θεωρηθεί υπηρεσία πύλης από την ΕΕ για να απαιτήσει διαλειτουργικότητα, η εταιρεία σχεδιάζει να υποστηρίξει το πρότυπο γραπτών μηνυμάτων RCS φέτος, το οποίο πολλά τηλέφωνα Android υποστηρίζουν ήδη μέσω της εφαρμογής Google Messages. Ενώ ακόμα αναμένονται λεπτομέρειες σχετικά με το πότε η Apple θα ξεκινήσει το RCS και πώς θα το εφαρμόσει, ο κατασκευαστής iPhone δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την GSM Association για να υποστηρίξει το RCS παράλληλα με το iMessage.

Παρόλο που η Apple δεν θα χρειαστεί να τροποποιήσει το iMessage για να συμμορφωθεί με την ΕΕ, θα πρέπει να κάνει άλλες αλλαγές στο iOS για να συνεχίσει να πωλεί τις συσκευές της στην περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα εμφάνισης ανταγωνιστικών App Stores στο iOS, μια προληπτική προτροπή που ενημερώνει τους χρήστες ότι μπορούν να επιλέξουν άλλα προγράμματα περιήγησης ιστού εκτός από το Safari και πρόσβαση σε εναλλακτικές υπηρεσίες πληρωμών. Πολλές από αυτές τις αλλαγές θα παρατηρηθούν μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι αποφάσεις της ΕΕ άνοιξαν το δρόμο προς την Apple να φέρει το USB-C στη σειρά iPhone 15 σε όλες τις περιοχές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις