Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Kois Optics: Πρώτος φοιτητικός διαγωνισμός γυαλιών ηλίου στη Σύρο

Εικονική περιήγηση στο Αρχοντικό Κοή

Τα Kois Optics και το Τμήμα Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο διασύνδεσης της έρευνας με την εγχώρια κοινωνική και επιχειρηματική δραστηριότητα πραγματοποίησαν τον πρώτο φοιτητικό διαγωνισμό γυαλιών ηλίου εμπνευσμένων από την οροφογραφία που κοσμεί το αρχοντικό Κοή στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν την ημέρα που πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης αίθουσας του αρχοντικού που διαθέτει πλέον και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο έκθεσης με τα αντικείμενα (γυαλιά) που δημιουργήθηκαν από τον διαγωνισμό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε η βράβευση των τριών καλύτερων σχεδίων γυαλιών, ενώ η εταιρεία φακών Hoya σε συνεργασία με τα Kois Optics ανακοίνωσε τη χορηγία ειδικών φακών που βοηθούν στην ξεκούραστη όραση στον νέο ψηφιακό κόσμο.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τους ambassadors της σειράς αντικειμένων “orophografia”, την αγαπημένη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Μαρία Μπεκατώρου και τον δις πρωταθλητή και ρέκορντμαν της Ευρωλίγκα, με καταγωγή από τη Σύρο Γιώργο Πρίντεζη, που έκαναν τις απονομές στους νικητές του διαγωνισμού.

Το βίντεο της παρουσίασης

Κάτι από το μέλλον στην καρδιά της Ερμούπολης

Το αρχοντικό της οικογένειας Κοή στην καρδιά της Ερμούπολης, με την όψη του στεφανωμένη από ένα εντυπωσιακό αέτωμα και το εσωτερικό του να κοσμείται από μια μαρμάρινη σκάλα και περίτεχνες τοιχογραφίες, είναι ένα από τα 1.290 νεοκλασικά κτίρια της πρωτεύουσας των Κυκλάδων που μπορούν να μετατρέψουν μια τυχαία περιήγηση στα στενά της σε επίσκεψη σε ανοιχτό αρχιτεκτονικό μουσείο. Στη μεγάλη κεντρική αίθουσα του αρχοντικού, αυτές τις μέρες έρχεται κάτι από το μέλλον για να συνομιλήσει με το παρελθόν.

Πρόκειται για μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR – Augmented Reality) που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αντλεί έμπνευση από την επιβλητική οροφογραφία του μεγαλοπρεπούς σαλονιού του παλιού αστικού σπιτιού. Μεγαλόσχημη εικόνα, σχεδιασμένη με εντυπωσιακή λεπτομέρεια και τεχνική, που μοιάζει με απεικόνιση ονειρικού ουράνιου θόλου, όπως στο κοίλο των τρούλων των εκκλησιών. Πρωταγωνιστές μέσα στη σύνθεση, στέκονται παραταγμένοι οκτώ θεοί της αρχαιότητας (Δίας, Ερμής, Θέμις, Απόλλων, Δήμητρα, Αθηνά, Ποσειδώνας και Άρτεμις) και τέσσερις ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης (Ρήγας Φεραίος, Καραϊσκάκης, Κολοκοτρώνης και Κανάρης).

Όπως μας πληροφορεί ο Παύλος Χατζηγρηγορίου, από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Χρησιμοποιώντας την κάμερα ενός τάμπλετ, μπορούμε να ανακαλύψουμε σε κάποιες γωνίες του σαλονιού ψηφιακούς χαρακτήρες να συζητούν μεταξύ τους, όπως π.χ. τον Ερμή με τον Κολοκοτρώνη, που έχουν κατέβει και οι δυο τους από ψηλά και έχουν ζωντανέψει, και τώρα συζητούν πώς γίνεται να βρίσκονται μαζί στην ίδια ζωγραφιά.

Σε μια άλλη γωνιά εμφανίζονται o Εισαγγελέας και ο Νομάρχης, δύο ήρωες βγαλμένοι από τη “Μεγάλη Χίμαιρα” του Μ. Καραγάτση, ενώ κάπου αλλού βλέπουμε την προγιαγιά της οικογένειας Κοή και τον Βαφειαδάκη, τον μακροβιότερο δήμαρχο της νεοκλασικής Ερμούπολης, να συζητούν για το πώς ήταν να έρχονται πρόσφυγες από τη Χίο πριν από διακόσια χρόνια και στον τόπο αυτό να τους δίνεται η ευκαιρία να βάλουν νέες βάσεις και να μεγαλουργήσουν. Μέσα από τις στιχομυθίες αυτές, ο επισκέπτης παίρνει μια καλή γεύση τού πώς μπορεί να ήταν η Ερμούπολη στην εποχή της μεγάλης άνθησής της και αποκτά μια ουσιώδη πρώτη εικόνα για τον χαρακτήρα και την ιστορία του νησιού».

Ο επισκέπτης αποκτά μια ουσιώδη πρώτη εικόνα για τον χαρακτήρα και την ιστορία του νησιού

Χρησιμοποιώντας στην πράξη την εφαρμογή, φαίνεται πως αυτά τα τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα μοιάζουν απολύτως ρεαλιστικά, η κίνηση και η ομιλία τους δημιουργούνται με τεχνολογία αιχμής “motion capture” (καταγραφή κίνησης) από ένα ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Σχεδίασης Διαδραστικών Συστημάτων υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Δαμιανού Γαβαλά, Σπύρου Βοσινάκη και των ερευνητών Δημήτρη Μπαλτά και Ηλιάνας Θέου.

Το έργο χρηματοδοτείται από ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τίτλο «Περιφερειακή Αριστεία» και μέσα στους στόχους του είναι να παρουσιάζει τους ψηφιακούς χαρακτήρες, την εμφάνιση, την κίνηση και την ομιλία τους με όσο μεγαλύτερη φυσικότητα και ρεαλισμό γίνεται. «Είναι επίσης ένα πρόγραμμα που έχει πολύ να κάνει με το πώς θα ενισχυθεί ο τουρισμός στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου μέσα από τέτοιες καινοτομίες», μας πληροφορεί ο Π. Χατζηγρηγορίου, ενώ συμπληρώνει: «Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι η εμπειρία αυτή δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον τεχνολογία για να ενεργοποιηθεί, παρά ένα τάμπλετ. Στο μέλλον, θα αρκεί και ένα μέσο κινητό».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις