Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To Grok LLM του Έλον Μάσκ γίνεται Open Source

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Ελον Μασκ, xAI, έθεσε επίσημα σε κατάσταση ανοιχτού κώδικα το Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο ΑΙ Grok υπό την άδεια Apache 2.0. Αυτή η κίνηση ακολουθεί την ανακοίνωση του Μασκ για την πρόθεσή του ως προς τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης σε προηγμένες τεχνολογίες AI.

Το Grok-1 είναι ένα μοντέλο 314 δισεκατομμυρίων παραμέτρων Mix-of-Experts που εκπαιδεύτηκε από το μηδέν από την xAI. Η έκδοση ανοιχτού κώδικα περιλαμβάνει τα βάρη του βασικού μοντέλου και την αρχιτεκτονική δικτύου, αλλά δεν περιλαμβάνει τον κώδικα τελειοποίησης ή τα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση. Το μοντέλο είναι διαθέσιμο για λήψη μέσω torrent, το οποίο έχει μέγεθος περίπου 300GB και περιέχει 773 αρχεία. Αυτή η έκδοση αποτελεί μέρος της ευρύτερης κριτικής του Musk για εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης όπως η OpenAI, την οποία συνίδρυσε αλλά αργότερα εγκατέλειψε, επειδή απομακρύνθηκε από τις αρχές του ανοιχτού κώδικα

Το chatbot Grok, που τροφοδοτείται από το Grok-1, κυκλοφόρησε αρχικά τον Νοέμβριο σε συνδρομητές επί πληρωμή στο X (πρώην Twitter) και έχει σχεδιαστεί για να απαντά σε ερωτήσεις με άποψη και κριτική Ανταγωνίζεται άλλα chatbots τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT της OpenAI, προσφέροντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και μοναδική αίσθηση του χιούμορ. Το Grok-1 έχει επιδείξει ανταγωνιστικές επιδόσεις σε διάφορα σημεία αναφοράς, συμπεριλαμβανομένης της βαθμολογίας 62,9% στο τεστ GSM8k.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις