Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η SpaceX κατασκευάζει δίκτυο δορυφόρων για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Εάν το συγκεκριμένο project στεφθεί με επιτυχία θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του αμερικανικού στρατού να εντοπίζει γρήγορα πιθανούς στόχους σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη

Ένα δίκτυο εκατοντάδων κατασκοπευτικών δορυφόρων για λογαριασμό της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών αναπτύσσει η SpaceX σύμφωνα με το Reuters. Συγκεκριμένα, τη δημιουργία του δικτύου την έχει αναλάβει η Starshield, μονάδα της SpaceX, στο πλαίσιο συμβολαίου ύψους 1,8 δισ. δολαρίων, το οποίο υπεγράφη το 2021 με την Εθνική Αναγνωριστική Υπηρεσία (NRO) των ΗΠΑ, η οποία είναι αρμόδια για τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους της χώρας.

Εάν το συγκεκριμένο project στεφθεί με επιτυχία θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης και του στρατού να εντοπίζουν γρήγορα πιθανούς στόχους σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Όπως αναφέρει το Reuters το συμβόλαιο σηματοδοτεί την αυξανόμενη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι μυστικές υπηρεσίες και το Πεντάγωνο στην εταιρεία του Ίλον Μασκ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μασκ έχει συγκρουστεί πολλές φορές με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Υπενθυμίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης της Space X είχε δεχτεί σκληρή κριτική σχετικά με τη χρήση του δικτύου Starlink στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το πότε θα είναι λειτουργικό το νέο δίκτυο δορυφόρων, καθώς και το ποιες άλλες εταιρείες αποτελούν μέρος του προγράμματος.

Η ίδια η NRO σε ανακοίνωσή της αναγνώρισε ότι αποστολή της είναι η ανάπτυξη ενός εξελιγμένου δορυφορικού συστήματος, σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρίες, ερευνητικούς οργανισμούς αλλά και άλλα κράτη, όμως δεν θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα σχετικά με την εμπλοκή της SpaceX στο όλο εγχείρημα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις