Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Σαουδική Αραβία δημιουργεί AI Fund 40 δισ. δολαρίων

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα fund 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο θα αφιερωθεί σε επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), με στόχο να τοποθετηθεί ως παγκόσμιος ηγέτης σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης ατζέντας του βασιλείου, Vision 2030, η οποία επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία του πέρα από το πετρέλαιο αλλά και για να ανταγωνιστεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το fund θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων του βασιλείου (PIF), το οποίο διαθέτει περιουσιακά στοιχεία άνω των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και άλλους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές. Η Andreessen Horowitz, γνωστή τις επενδύσεις της στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά και για ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει σχεδόν 100 Startups που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, θεωρείται βασικός εταίρος σε αυτό το εγχείρημα.

Το AI Fund της Σαουδικής Αραβίας στοχεύει να γίνει ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο στην AI, με σχέδια να επενδύσει σε κατασκευαστές τσιπ και μεγάλα κέντρα δεδομένων ικανά να τροφοδοτήσουν και να υποστηρίξουν τεχνολογίες και εφαρμογές AI.
Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης δείξει ενδιαφέρον για το cloud computing και τις ψηφιακές υποδομές, απαραίτητα και τα δυο για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, με σημαντικές επενδύσεις όπως αυτή της Amazon Web Services, η οποία σχεδιάζει να επενδύσει 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια στις ψηφιακές υποδομές του βασιλείου.

Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να θέσει τη Σαουδική Αραβία σε άμεσο ανταγωνισμό με άλλες κορυφαίες αγορές τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ευρώπης αλλά και του τοπικού ανταγωνιστή της, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).
Τα ΗΑΕ έχουν κάνει άλματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που διόρισε υπουργό τεχνητής νοημοσύνης και έχει προσελκύσει περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις που εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις