Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια που παράγουν τους περισσότερους επιχειρηματίες, CEOs και Startup founders

Η αναζήτηση για το πού σπούδασαν οι μεγαλύτεροι CEOs και ιδρυτές startup στη χώρα μας αναδεικνύει σημαντικές πτυχές του ρόλου της εκπαίδευσης στην επιχειρηματική επιτυχία.

Η επιτυχής λειτουργία μιας επιχείρησης, μεταξύ άλλων, συχνά εξαρτάται από το επίπεδο εκπαίδευσης και την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία των ιδρυτών της. Η αναζήτηση για το πού σπούδασαν οι μεγαλύτεροι CEOs και ιδρυτές startup στη χώρα μας αναδεικνύει σημαντικές πτυχές του ρόλου της εκπαίδευσης στην επιχειρηματική επιτυχία. Το Savy.gr πραγματοποίησε μια έρευνα με στόχο να αναδείξει ποια πανεπιστήμια παρείχαν τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία σε αυτούς τους ανθρώπους, επιτρέποντάς τους να φτάσουν στις ηγετικές θέσεις που κατέχουν σήμερα.

Για να εντοπιστούν αυτά τα ιδρύματα, το Savy.gr ανέλυσε δεδομένα από το Fortune Greece και συγκεκριμένα τις λίστες 40 under 40 για τα έτη 2013-2022. Κατόπιν συγκέντρωσε πληροφορίες για πάνω από 300 προφίλ Ελλήνων και Ελληνίδων επιχειρηματιών με δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για να εντοπίσει το ποσοστό των ιδρυτών που έχουν φοιτήσει σε δημόσια κρατικά πανεπιστήμια της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτούς που έχουν φοιτήσει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η έρευνα αποκάλυψε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Από τα αποτελέσματα, προέκυψε ότι από τους 346 ιδρυτές επιχειρήσεων που εξετάστηκαν, πάνω από το 52% (180) έχει φοιτήσει σε τουλάχιστον ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 48% (166) έχει φοιτήσει σε κάποιο από τα ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, καθώς αντικατοπτρίζει την εξίσου δυναμική απόδοση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων στην παραγωγή νέων επιχειρηματιών με καινοτόμες ιδέες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και οικονομίας.

Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 13% από αυτούς που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια έχουν φοιτήσει σε δύο διαφορετικά, ενώ το 2% έχει φοιτήσει σε τρία διαφορετικά ελληνικά πανεπιστήμια.

Η λίστα με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια που παράγουν τους περισσότερους επιχειρηματίες, CEOs & startup founders:

Πανεπιστήμιο

Ποσοστό επιχειρηματιών

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

24%

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

19%

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

13%

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

12%

Πανεπιστήμιο Πατρών

11%

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

11%

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

5%

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΤΕΙ Αθήνας)

3%

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

3%

Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

2%

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

2%

Πανεπιστήμιο Κρήτης

2%

Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΤΕΙ Καβάλας)

1%

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΤΕΙ Χαλκίδας)

1%

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

1%

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

1%

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΤΕΙ Πειραιά)

1%

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

1%

Πανεπιστήμιο Πατρών (ΤΕΙ Πάτρας)

1%

Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης)

1%

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΤΕΙ Λαμίας)

1%

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΤΕΙ Ηπείρου)

1%

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

1%

Πολυτεχνείο Κρήτης

1%

Σύμφωνα με τη λίστα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ξεχωρίζει με ένα εντυπωσιακό 24% στη λίστα των επιχειρηματιών που έχουν φοιτήσει σε ελληνικά πανεπιστήμια. Ακολουθεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 19%, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 13%, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα με τους ιδρυτές κάθε εταιρείας και τα ελληνικά πανεπιστήμια που φοίτησαν εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις