Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

SWIFT: Σχεδιάζει είσοδο στα crypto μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες

Η κίνηση αυτή αναμένεται να είναι μία από τις πιο σημαντικές για το εκκολαπτόμενο οικοσύστημα CBDC, δεδομένου του βασικού ρόλου του SWIFT στην παγκόσμια τραπεζική.

Το παγκόσμιο δίκτυο τραπεζικών μηνυμάτων SWIFT σχεδιάζει μια νέα πλατφόρμα τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια για να συνδέσει το κύμα των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών (CBDC) που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη με το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με το Reuters.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να είναι μία από τις πιο σημαντικές για το εκκολαπτόμενο οικοσύστημα CBDC, δεδομένου του βασικού ρόλου του SWIFT στην παγκόσμια τραπεζική.

Περίπου το 90% των κεντρικών τραπεζών του κόσμου διερευνούν τώρα ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να μείνουν πίσω από το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, αλλά παλεύουν με τεχνολογικές πολυπλοκότητες.

Ο επικεφαλής καινοτομίας του SWIFT, Nick Kerigan, δήλωσε ότι η τελευταία δοκιμή, η οποία διήρκεσε 6 μήνες και περιελάμβανε μια 38μελή ομάδα κεντρικών τραπεζών, εμπορικών τραπεζών και πλατφορμών διακανονισμού, ήταν μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες συνεργασίες για CBDC και περιουσιακά στοιχεία “tokenized” μέχρι σήμερα.

Επικεντρώθηκε στη διασφάλιση ότι τα CBDC διαφορετικών χωρών μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα μαζί, ακόμη και αν βασίζονται σε διαφορετικές υποκείμενες τεχνολογίες ή πρωτόκολλα, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους κατακερματισμού του συστήματος πληρωμών.

Έδειξε επίσης ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικά περίπλοκες εμπορικές ή συναλλαγματικές πληρωμές και ενδεχομένως να αυτοματοποιηθούν, ώστε να επιταχυνθεί και να μειωθεί το κόστος των διαδικασιών.
Χώρες όπως οι Μπαχάμες, η Νιγηρία και η Τζαμάικα έχουν ήδη CBDC σε λειτουργία. Η Κίνα έχει προχωρήσει πολύ με πραγματικές δοκιμές ενός e-yuan. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης σε εξέλιξη το ψηφιακό ευρώ, ενώ η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ο παγκόσμιος όμιλος ομπρέλα κεντρικών τραπεζών, διεξάγει πολλαπλές διασυνοριακές δοκιμές.

Το κύριο πλεονέκτημα του SWIFT, ωστόσο, είναι ότι το υπάρχον δίκτυό του μπορεί ήδη να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 200 χώρες και συνδέει περισσότερες από 11.500 τράπεζες και κεφάλαια που το χρησιμοποιούν για να στέλνουν τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις