Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να επενδύσει 7 δισ. δολάρια έως το 2027 για να ενισχύσει την αγορά ημιαγωγών

Ένα ξεχωριστό ταμείο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα δημιουργηθεί επίσης για να υποστηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης.

Η Νότια Κορέα πρόκειται να επενδύσει σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) έως το 2027, μια κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης της στην ανταγωνιστική αγορά ημιαγωγών, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Yoon Suk Yeol.

Η χώρα θέλει να δείξει την κυριαρχία της στην κατασκευή τσιπ για να αναδειχθεί πρωτοπόρος στην ανάπτυξη τσιπ AI, σύμφωνα με έκθεση του AFP.

Ο Πρόεδρος Yoon τόνισε τον κεντρικό ρόλο της AI στη διαμόρφωση του μέλλοντος της βιομηχανίας ημιαγωγών, αναφέροντας την απαραίτητη συμβολή της στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Νότια Κορέα σχεδιάζει να διοχετεύσει περίπου 6,94 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις ημιαγωγών AI και AI έως το 2027. Ένα ξεχωριστό ταμείο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα δημιουργηθεί επίσης για να υποστηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης.

Βασικοί ενδιαφερόμενοι από κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας είναι οι Samsung, SK Hynix, Naver και AI chip startup SAPEON.

Οι ημιαγωγοί στηρίζουν την προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της Νότιας Κορέας. Η αύξηση της ζήτησης για προηγμένα τσιπ, ιδιαίτερα εκείνα που τροφοδοτούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, έχει ωθήσει αυξημένες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα παγκοσμίως.

Δεδομένων των γεωπολιτικών εκτιμήσεων και της εντεινόμενης αντιπαλότητας ΗΠΑ-Κίνας, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία τοποθετούνται ως υποψήφιοι στην αρένα των ημιαγωγών.

Ο γίγαντας της Silicon Valley Nvidia κυριαρχεί επί του παρόντος στην αγορά τσιπ AI, με την SK Hynix να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο παρέχοντας τσιπ μνήμης υψηλού εύρους ζώνης. Η φιλοδοξία της Νότιας Κορέας εκτείνεται πέρα από τα τσιπ μνήμης, με τον Πρόεδρο Yoon να εκφράζει φιλοδοξίες να ηγηθεί της μελλοντικής αγοράς τσιπ AI.

Η ανακοίνωση του προέδρου Yoon συνέπεσε με την αποκάλυψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιδοτήσεων ύψους έως και 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), με στόχο την παροχή κινήτρων για προηγμένη παραγωγή τσιπ εντός των συνόρων της. Ομοίως, η Ιαπωνία ανακοίνωσε πρόσφατα επιδοτήσεις ύψους έως και 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια επιχείρηση τσιπ, σηματοδοτώντας τη δέσμευσή της για την αναζωογόνηση του τομέα των ημιαγωγών.

Οι ημιαγωγοί παραμένουν η ναυαρχίδα των εξαγωγών της Νότιας Κορέας, με τον Μάρτιο οι εξαγωγές ημιαγωγών να φτάνουν τα 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο χρόνια και να αποτελούν σημαντικό μέρος των συνολικών εξαγωγών της χώρας, όπως σημειώνει το AFP.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις