Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αμερικανικές εφημερίδες καταθέτουν μήνυση κατά OpenAI και Microsoft

Μια ομάδα οκτώ αμερικανικών εφημερίδων κατέθεσε αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο εναντίον της Microsoft και της OpenAI, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποίησαν τα άρθρα τους για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης χωρίς άδεια.

Οι εφημερίδες, οι οποίες ανήκουν στο hedge fund Alden Global Capital, ανέφεραν στην αγωγή ότι το Copilot της Microsoft και το ChatGPT της OpenAI “κλέβουν εκατομμύρια άρθρα των εκδοτών που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια και χωρίς πληρωμή για να τροφοδοτήσουν την εμπορευματοποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών GenAI”.

Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα AI (LLMs) πρέπει να τροφοδοτηθούν με μεγάλες ποσότητες δεδομένων για να εκπαιδεύσουν τα chatbots αλλά οι εκδότες και οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενό τους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιους σκοπούς χωρίς τη συγκατάθεσή τους και την σχετική οικονομική αποζημίωση.

Οι εκδότες εφημερίδων ισχυρίζονται ότι η OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft χρησιμοποίησε τα άρθρα τους για να εκπαιδεύσει τα GPT-2 και GPT-3 LLMs και σημείωσαν ότι “το τρέχον GPT-4 παράγει σχεδόν αυτολεξεί αντίγραφα σημαντικών τμημάτων των έργων των εκδοτών όταν του ζητηθεί να το πράξει και τέτοια παραδείγματα αποτελούν μη εξουσιοδοτημένα αντίγραφα ή παράγωγα έργα των έργων των εκδοτών που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του μοντέλου”.

Για τη Microsoft, η αγωγή ανέφερε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας αντιγράφει πληροφορίες από τις εφημερίδες τους για τη μηχανή αναζήτησης Bing, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη δημιουργία απαντήσεων στο chatbot Copilot χωρίς να παρέχει συνδέσμους στους ιστότοπους των εφημερίδων.

Η αγωγή υπογράμμισε επίσης ότι οι λεγόμενες ψευδαισθήσεις που δημιουργούνται από το ChatGPT, όπως για παράδειγμα η αναφορά σε άρθρο εφημερίδας που λανθασμένα πιστώνει το κάπνισμα ως θεραπεία για το άσθμα, καταστρέφουν το κύρος των εκδοτών.
«Σαν να μην έφτανε η λογοκλοπή του έργου των εκδοτών, τα προϊόντα των κατηγορουμένων υπόκεινται συχνά σε ψευδαισθήσεις όπου αυτά τα προϊόντα κακοποιούν την αξιοπιστία των εκδοτών αποδίδοντας ανακριβή ρεπορτάζ στις εφημερίδες των εκδοτών. Πέρα από το απλό κέρδος από την κλοπή του περιεχομένου των εκδοτών, οι κατηγορούμενοι αμαυρώνουν ενεργά τη φήμη των εφημερίδων και διαδίδουν επικίνδυνη παραπληροφόρηση», αναφέρεται στην αγωγή.

«Αν και δεν γνωρίζαμε προηγουμένως τις ανησυχίες της Alden Global Capital, συμμετέχουμε ενεργά σε εποικοδομητικές συνεργασίες και συνομιλίες με πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο για να διερευνήσουμε ευκαιρίες, να συζητήσουμε τυχόν ανησυχίες και να δώσουμε λύσεις», ανέφερε εκπρόσωπος της OpenAI.

Η OpenAI έχει υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες μέσων ενημέρωσης, όπως οι Financial Times και την πολυεθνική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Alex Springer, για να χρησιμοποιήσει περιεχόμενο από τους διάφορους ιστότοπους μέσων ενημέρωσης για να εκπαιδεύσει τα LLM της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις