Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

GPT-4o: Το νέο μοντέλο της OpenAI που έρχεται για να ταράξει ξανά τα νερά στον κόσμο της ΑΙ

Η ενημερωμένη έκδοση του GPT-4 θα διατίθεται δωρεάν, ενώ παρουσιάζει βελτιωμένες δυνατότητες σε κείμενο, οπτική αναγνώριση καθώς και σε ήχο

Η OpenAI επιχειρεί να αλλάξει για άλλη μια φορά τα δεδομένα στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης με το νέο της αναβαθμισμένο μοντέλο. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία παρουσίασε χθες Δεύτερα (13/5) μια ενημερωμένη έκδοση του GPT-4 με τη χαρακτηριστική ονομασία “GPT-4o“.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Mira Murati, σε εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά, το «o» προέρχεται από το «omni» και σημαίνει «όλα, τα πάντα».

Σύμφωνα με την Murati το GPT-4o θα διατίθεται δωρεάν, ενώ παρουσιάζει βελτιωμένες δυνατότητες σε κείμενο, οπτική αναγνώριση καθώς και σε ήχο. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι το ChatGPT προσφέρει εδώ και καιρό φωνητική λειτουργία με δυνατότητα μεταγραφής κειμένου χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μετατροπής κειμένου σε ομιλία.

Ωστόσο, στο GPT-4o αυτή η δυνατότητα ενισχύεται, επιτρέποντας στους χρήστες να αλληλοεπιδρούν περισσότερο με το μοντέλο, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία. Ειδικότερα, οι χρήστες μπορούν πλέον να διακόπτουν το chat ενώ απαντά στην ερώτηση που του έχουν θέσει και το μοντέλο να ανταποκρίνεται σε «πραγματικό χρόνο». Παράλληλα, το μοντέλο μπορεί να αντιληφθεί το συναίσθημα από τον τόνο της φωνής του χρήστη και να παράγει αντίστοιχα φωνή με «μια σειρά διαφορετικών συναισθηματικών τόνων».

Ακόμα, το GPT-4o μπορεί να συλλέξει τεράστιο όγκο δεδομένων και να λειτουργήσει σε 50 διαφορετικές γλώσσες. Μάλιστα, μπορείτε να συνομιλήσετε μαζί του και στα Ελληνικά.

Υπενθυμίζουμε ότι GPT-4 Turbo, το προηγούμενο κορυφαίο μοντέλο της OpenAI, μια βελτιωμένη έκδοση του GPT-4, μπορούσε να αναλύσει εικόνες και κείμενο για να ολοκληρώσει εργασίες όπως η εξαγωγή κειμένου από εικόνες ή ακόμη και η περιγραφή του περιεχομένου αυτών των εικόνων. Όμως, όπως τόνισε η Murati το GPT-4o είναι δύο φορές ταχύτερο από το GPT-4 Turbo και το κόστος του ανέρχεται στο μισό. «Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε πραγματικά ένα τεράστιο βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά την ευκολία της χρήσης», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Σε γενικές γραμμές η OpenAI, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 80 δισ. δολάρια, κάνει συνεχώς προσπάθειες για να παραμείνει στην κορυφή του αγοράς τεχνητής νοημοσύνης, καθώς ο ανταγωνισμός στον κλάδο εντείνεται διαρκώς. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δει την εταιρεία να επενδύει τεράστια ποσά για επεξεργαστές και υποδομές για την κατασκευή και την εκπαίδευση των μοντέλων της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις