Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ανακοινώθηκε το Equifund II από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

Tο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕπ – EIF) ανακοίνωσε ένα νέο Fund of Fund 200 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και εθνικούς πόρους από την Ελληνική Δημοκρατία, διάδοχο του πρώτου Equifund, με στόχο την υποστήριξη ελληνικών Startups στους τομείς των βιοεπιστημών, της υγείας και της βιωσιμότητας γενικά.

H πράξη για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα από τον αντιπρόεδρο του ΕΤΕπ, Ιωάννη Τσακίρη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση και την διευθύνουσα σύμβουλο του ΕΤΕπ, Marjut Falkstedt, και έχει ως στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες που εστιάζουν στην καινοτομία και δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς και να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές και να αξιοποιήσουν πλήρως το αναπτυξιακό δυναμικό τους σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

«Ο Όμιλος ΕΤΕπ διαθέτει τεράστια εμπειρία στην ανάπτυξη χρηματοδότησης συνοχής για την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων και την επιτάχυνση των επενδύσεων για την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο κ. Τσακίρης. «Τα χρηματοδοτικά μέσα είναι καίριας σημασίας από την άποψη αυτή, μοχλεύουν ιδιωτικά κεφάλαια για τη στήριξη των πιο δυναμικών και ελπιδοφόρων επιχειρήσεων της Ευρώπης, ενώ ο ανακυκλούμενος χαρακτήρας τους αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους περιορισμένους δημόσιους πόρους. Ο Όμιλος ΕΤΕπ στηρίζει το ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων από τα πρώτα του βήματα το 2009», συνεχίζει.

«Η διεύρυνση του εύρους της χρηματοδότησης και η ευρύτερη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όταν δραστηριοποιούνται στον τομέα της καινοτομίας και της βιωσιμότητας, αποτελούν προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, με στόχο την κάλυψη του επενδυτικού κενού που προκαλεί η κρίση, οι τάσεις εξωστρέφειας και η μακροπρόθεσμη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση, πολλά έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι συνεχείς και η συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως ο Όμιλος ΕΤΕπ ενισχύει την επιλογή μας να μην σπαταλήσουμε ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους, για μια ακόμα πιο ανταγωνιστική οικονομία, για μια πιο συνεκτική κοινωνία, με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη του EquiFund II, το οποίο αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας μας με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση του αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αυτή η νέα πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει τον κοινό μας στόχο για αδιατάρακτη στήριξη φιλόδοξων επιχειρηματιών με ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης, προωθώντας ταυτόχρονα την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική βιωσιμότητα και τις θέσεις εργασίας, αυτή τη φορά με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των βιοεπιστημών και της κοινωνικής βιωσιμότητας. Αυτές οι περιοχές είναι από τις πιο δυναμικές της ελληνικής οικονομίας και η συνεχής υποστήριξή μας στοχεύει στην περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξής τους», δήλωσε η κ. Falkstedt.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το νέο Equifund είναι ένα νέο Fund of Funds και δεν έχει άμεση σχέση με την ΕΑΤΕ και τα δικά της χρηματοδοτικά εργαλεία για VCs.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις