Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Silo AI: Το Viking 7B δημιουργεί μία οικογένεια LLM για όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες

Το Viking 7B γεφυρώνει το χάσμα με τη γλωσσική κυριαρχία των αγγλικών στην τεχνητή νοημοσύνη, δίνοντας ιδέα ευκαιρίες σε όλες τις σκανδιναβικές γλώσσες παράλληλα με τα αγγλικά και τις γλώσσες προγραμματισμού.

 

Το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης της Ευρώπης, το Silo AI, κυκλοφορεί, μαζί με την ερευνητική ομάδα TurkuNLP και HPLT, το πρώτο πολύγλωσσο μοντέλο μεγάλης γλώσσας (LLM) για όλες τις σκανδιναβικές γλώσσες, δανικά, φινλανδικά, νορβηγικά, ισλανδικά, σουηδικά. Εκτός από τις σκανδιναβικές γλώσσες, το Viking καλύπτει επίσης αγγλικά και γλώσσες προγραμματισμού.

Το Viking 7B είναι ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι προς μια υπερσύγχρονη οικογένεια LLM για όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Τα αγγλικά υπερεκπροσωπούνται στα περισσότερα μοντέλα λόγω του διαδικτύου και των προσπαθειών ψηφιοποίησης, καθώς και της κυριαρχίας της αγγλικής γλώσσας στην επιστημονική βιβλιογραφία, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις γλωσσικές και πολιτιστικές προκαταλήψεις.

Το Silo AI είναι αφιερωμένο στο να διασφαλίζει ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα μοντέλα αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια τις ευρωπαϊκές γλώσσες, καλύπτοντας επίσης τον αγγλόφωνο κόσμο.

Δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ψηφιακή κυριαρχία, το Viking εκπαιδεύεται στον υπερυπολογιστή EuroHPC LUMI, χρησιμοποιώντας έως και 4096 GPU AMD MI-250X. Ο LUMI δεν είναι μόνο ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής της Ευρώπης και ο 5ος ισχυρότερος στον κόσμο, αλλά και ο 3ος πιο πράσινος υπερυπολογιστής μεταξύ των κορυφαίων 500 υπερυπολογιστών.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη προσαρμογής, η Silo AI προσφέρει μια πλατφόρμα εξυπηρέτησης μοντέλων παράλληλα με τα βασικά μοντέλα της για να δώσει τη δυνατότητα στους οργανισμούς να προσαρμόσουν λύσεις AI για συγκεκριμένες χρήσεις.

Το Viking 7B γεφυρώνει το χάσμα με τη γλωσσική κυριαρχία των αγγλικών στην τεχνητή νοημοσύνη, δίνοντας ιδέα ευκαιρίες σε όλες τις σκανδιναβικές γλώσσες παράλληλα με τα αγγλικά και τις γλώσσες προγραμματισμού. Εκπαιδευμένο στον πράσινο υπερυπολογιστή της Ευρώπης, προωθεί την ψηφιακή κυριαρχία και δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης χωρίς αποκλεισμούς που γεφυρώνουν τα πολιτιστικά χάσματα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις