Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Nvidia: Στα 3 τρισ. δολάρια η αξία της – Ξεπέρασε την Apple

Η Nvidia σημειώνει μετεωρική άνοδο από πέρυσι και η αγορά στοιχηματίζει ότι θα είναι ένας από τους βασικούς κερδισμένους από το κύμα επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η κεφαλαιοποίηση της Nvidia έσπασε το φράγμα το τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, φέρνοντας την εταιρεία ημιαγωγών στη δεύτερη θέση των πιο πολύτιμων, εισηγμένων στο χρηματιστήριο, εταιρειών παγκοσμίως. Η Nvidia σημειώνει μετεωρική άνοδο από πέρυσι και η αγορά στοιχηματίζει ότι θα είναι ένας από τους βασικούς κερδισμένους από το κύμα επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η Nvidia πέρασε επίσης την Apple για να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία πίσω από τη Microsoft. Η τιμή της μετοχής της Nvidia αυξήθηκε περισσότερο από 5% την Τετάρτη ξεπερνώντας τα 1224 δολάρια. Η χρηματιστηριακή της αξία βρίσκεται τώρα ακριβώς πίσω από τη Microsoft, έναν άλλο σημαντικό παίκτη στον κλάδο χάρη στις επενδύσεις στην OpenAI την εταιρεία πίσω από το ChatGPT.

Η Apple ήταν η πρώτη αμερικανική εταιρεία που έφτασε σε κεφαλαιοποίηση αγοράς 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο του 2022. Η Microsoft έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία τον Ιανουάριο του 2024. Η Nvidia, η οποία ιδρύθηκε το 1993, ξεπέρασε την αποτίμηση των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο και χρειάστηκαν μόνο περίπου τρεις μήνες από τότε για να ξεπεράσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το ράλι αυτής της εβδομάδας στην Nvidia ακολουθεί μια ανακοίνωση την Κυριακή από τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Jensen Huang, ο οποίος δήλωσε σε συνέδριο της βιομηχανίας ότι η εταιρεία θα κυκλοφορήσει μια έκδοση υψηλής ισχύος του τσιπ Blackwell – που ονομάζεται Blackwell Ultra – το 2025, ακολουθούμενη από μια νέα πλατφόρμα τσιπ AI, Rubin, το 2026.

Τεχνολογικά μεγαθήρια, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Google, Meta, Microsoft, Tesla και άλλων, χρησιμοποιούν το υλικό τους για να τροφοδοτήσουν τα πάντα, από τις προσφορές AI που βασίζονται σε σύννεφο για πελάτες έως τα δικά τους μοντέλα και υπηρεσίες AI.

Η Nvidia ανακοίνωσε επίσης ότι η μετοχή της θα υποβληθεί σε διάσπαση 10 προς 1 στις 7 Ιουνίου και η εταιρεία θα αυξήσει το μέρισμα της από 0,04 δολάρια ανά μετοχή σε 0,10 δολάρια ανά μετοχή.

Η AMD και η Intel προωθούν τα δικά τους τσιπ AI με στόχο να ξεπεράσουν την Nvidia. Η AMD ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα MI325X και MI350 θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2024 και το 2025, αντίστοιχα, και δήλωσε ότι η πλατφόρμα επιτάχυνσης MI400 AI επόμενης γενιάς θα κυκλοφορήσει το 2026. Η Intel δήλωσε ότι οι επιταχυντές Gaudi 2 και Gaudi 3 AI θα μειώσουν τα ανταγωνιστικά τσιπ στην τιμή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις