Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Huawei: Φέρνει το Ascend 910B, ως αντίπαλον δέος του τσιπ AI της Nvidia

Η εντυπωσιακή απόδοση του τσιπ και η αυξανόμενη επιρροή της Huawei στην κινεζική αγορά AI έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των νομοθετών των ΗΠΑ, οδηγώντας σε αυξημένους εμπορικούς περιορισμούς και ανάκληση αδειών εξαγωγής για Αμερικανούς προμηθευτές τσιπ.

Το νέο τσιπ Ascend 910B AI της Huawei έχει αναδειχθεί ως ένας σημαντικός ανταγωνιστής του A100 της Nvidia, προκαλώντας πληθώρα συζητήσεων. Η εντυπωσιακή απόδοση του τσιπ και η αυξανόμενη επιρροή της Huawei στην κινεζική αγορά AI έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των νομοθετών των ΗΠΑ, οδηγώντας σε αυξημένους εμπορικούς περιορισμούς και ανάκληση αδειών εξαγωγής για Αμερικανούς προμηθευτές τσιπ.

Η Huawei παρουσίασε για πρώτη φορά τη σειρά τσιπ Ascend το 2019, τέσσερις μήνες μετά την προσθήκη της εταιρείας σε μαύρη λίστα εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ. Από τότε, η στρατηγική AI έχει επικεντρωθεί στην οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος ιδιόκτητου λογισμικού και υλικού που έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί εγχώριους πελάτες που έχουν χάσει την πρόσβαση σε ισοδύναμη τεχνολογία στο εξωτερικό.
Ο Zhang Dixuan, επικεφαλής της επιχείρησης πληροφορικής Ascend της Huawei, αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι το οικοσύστημα Ascend είχε 40 συνεργάτες υλικού, 1.600 συνεργάτες λογισμικού και 2.900 λύσεις εφαρμογών AI.

Παρά τις φιλοδοξίες της, η Huawei σπάνια έχει μιλήσει δημόσια για τις προσπάθειές της να απελευθερωθεί από τα δεσμά των αμερικανικών κυρώσεων που αποσκοπούν στην αναχαίτιση της τεχνολογικής προόδου της Κίνας στους ημιαγωγούς και την τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία έχει φυλάξει στενά την πηγή των προηγμένων τσιπ κινητής τηλεφωνίας που τροφοδοτούν τη σειρά smartphone Mate 60 που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο – τις πρώτες συσκευές 5G σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν πει ότι θα ήταν δύσκολο για τους κινέζους κατασκευαστές να παράγουν υψηλής απόδοσης τσιπ AI χρησιμοποιώντας παλαιότερα συστήματα, επειδή γενικά, τα τσιπ AI είναι πολύ μεγαλύτερα από τα τσιπ smartphone. Για παράδειγμα, το A100 της Nvidia είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον επεξεργαστή A13 της Apple.

Η Nvidia έχει σχεδιάσει τσιπ χαμηλότερης ποιότητας προσαρμοσμένα για πελάτες με έδρα την Κίνα για να συνεχίσει να εξυπηρετεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας. Κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, οι επεξεργαστές Nvidia αποτελούσαν το 90% των 500.000 τσιπ AI που πωλήθηκαν στην Κίνα, με την Huawei να έχει μόνο το 6% της αγοράς.

Ενώ τα καλύτερα τσιπ της Huawei είναι τεχνολογικά κατώτερα από τις τελευταίες GPU της Nvidia, η οποία μόλις ξεπέρασε την Apple ως η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, τα τσιπ Ascend 910B και Kunpeng της κινεζικής εταιρείας έχουν αναδειχθεί ως κορυφαίες εναλλακτικές λύσεις για τις εγχώριες εταιρείες που εργάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Τα τσιπ Ascend έχουν πολλαπλασιαστεί σε διάφορες βιομηχανίες μέσω των λεγόμενων κουτιών AI – μηχανές all-in-one που συνδυάζουν τσιπ AI, αλγόριθμους ειδικά για τη βιομηχανία και προ-εκπαιδευμένα μεγάλα μοντέλα AI. Οι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Tencent Holdings και Baidu, καθώς και κορυφαίες νεοσύστατες επιχειρήσεις όπως η iFlyTek, έχουν αγοράσει τσιπ 910B, σύμφωνα με τον Wang της Huawei.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις