Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Stability AI: Λανσάρει μοντέλο ανοιχτού κώδικα text-to-audio που σέβεται τα πνευματικά δικαιώματα

Το ανοιχτό μοντέλο AI, που ονομάζεται Stable Audio Open, δημιουργεί ήχους και τραγούδια και η εταιρεία ισχυρίζεται ότι εκπαιδεύτηκε αποκλειστικά σε ηχογραφήσεις χωρίς δικαιώματα.

Η Stability AI, η startup πίσω από το Stable Diffusion, κυκλοφόρησε ένα ανοιχτό μοντέλο AI για τη δημιουργία ήχων και τραγουδιών που ισχυρίζεται ότι εκπαιδεύτηκε αποκλειστικά σε ηχογραφήσεις χωρίς δικαιώματα.
Το παραγωγικό μοντέλο, που ονομάζεται Stable Audio Open, λαμβάνει μια περιγραφή κειμένου (π.χ. “Rock beat played in a treated studio, session drumming on an acoustic kit”) και εξάγει μια ηχογράφηση διάρκειας έως 47 δευτερολέπτων. Το μοντέλο εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας περίπου 486.000 δείγματα από τις ελεύθερες μουσικές βιβλιοθήκες Freesound και Free Music Archive.
Η Stability AI λέει ότι το μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία drum beats, riffs οργάνων, ambient noises και στοιχείων παραγωγής για βίντεο, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και για την επεξεργασία τραγουδιών ή την μετατροπή του στυλ ενός τραγουδιού (π.χ. smooth jazz) σε άλλο.
Ωστόσο, το Stable Audio Open έχει τους περιορισμούς του. Δεν μπορεί να παράγει ολόκληρα τραγούδια, μελωδίες ή φωνητικά – τουλάχιστον όχι καλά. Η Stability AI λέει ότι δεν είναι βελτιστοποιημένο, για αυτό και προτείνει στους χρήστες που αναζητούν αυτές τις δυνατότητες να επιλέξουν την premium υπηρεσία Stable Audio της εταιρείας.
Το Stable Audio Open επίσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμπορικά. Οι όροι παροχής υπηρεσιών το απαγορεύουν. Και δεν αποδίδει εξίσου καλά σε όλα τα μουσικά στυλ ή με περιγραφές σε άλλες γλώσσες εκτός από τα αγγλικά – προκαταλήψεις που η Stability AI κατηγορεί τα δεδομένα εκπαίδευσης.
Η Stability AI έγινε αντικείμενο διαμάχης πρόσφατα, αφού ο αντιπρόεδρος του παραγωγικού ήχου, Ed Newton-Rex, παραιτήθηκε λόγω διαφωνίας με τη στάση της εταιρείας ότι η εκπαίδευση γενετικών μοντέλων AI σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα συνιστά «δίκαιη χρήση». Το Stable Audio Open φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να αντιστραφεί αυτή η αφήγηση, ενώ ταυτόχρονα δεν διαφημίζει τόσο διακριτικά τα προϊόντα επί πληρωμή της Stability AI.
Τον Μάιο, η Sony Music, η οποία εκπροσωπεί καλλιτέχνες όπως ο Billy Joel, η Doja Cat και ο Lil Nas X, έστειλε επιστολή σε 700 εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιώντας κατά της «μη εξουσιοδοτημένης χρήσης» του περιεχομένου της για την εκπαίδευση γεννητριών ήχου. Και τον Μάρτιο, ο πρώτος νόμος των ΗΠΑ με στόχο την εξάλειψη των καταχρήσεων της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική υπογράφηκε στο Τενεσί.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις