Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ραφαήλ Κοντός: Το πολλά υποσχόμενο, αλλά και με πολλές προκλήσεις, τεχνολογικό οικοσύστημα της Ελλάδας

Ο Managing Director του Theti Club μιλάει στο Startupper MAG

Για το μέλλον του ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήματος και καινοτομίας, για την ανερχόμενη αγορά των Angel Investors αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις Startups, μιλήσαμε με τον Ραφαήλ Κοντό, Managing Director του Theti Club.

 

S.M.: Πώς βλέπετε την εξέλιξη του ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήματος τα τελευταία χρόνια;

Ραφαήλ Κοντός: Tα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε διαφορετικά επίπεδα στο τεχνολογικό οικοσύστημα της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα η αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων προς επένδυση με 26 ενεργά funds (συνολική δύναμη πυρός 1,4 δισ. ευρώ) το οποία αναμένεται να έχουν γίνει 35 μέχρι το τέλος του έτους. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των Startup εταιρειών παραμένει λίγο πολύ σταθερός, με περίπου 70 γύρους χρηματοδότησης σε ετήσια βάση. Γεγονός που δεν είναι θετικό αν αναλογιστούμε ότι η βάση του οικοσυστήματος είναι οι Startups όχι τα VC, οι angel investors, οι incubators / accelerators και ούτω καθεξής. Όλα ξεκινούν με φιλόδοξους και πρωτοποριακούς επιχειρηματίες που είναι resilient, στην συνέχεια ακολουθούν όλοι οι άλλοι.

 

S.M.: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Startups;

Ραφαήλ Κοντός: Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των εταιρειών αλλά η ωριμότητα των ιδρυτών. Οι Startups πρέπει να σκέφτονται σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι τοπικά. Οι ιδρυτές πρέπει να αναγνωρίζουν παγκόσμια προβλήματα και να είναι σε θέση να τα λύσουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Χρειάζεται πολλή δουλειά από όλα τα μέρη του οικοσυστήματος και την πολιτεία για να αναπτύξουμε μια κουλτούρα διεθνούς σκέψης.

 

S.M.: Πείτε μας λίγα λόγια για το Theti Club. Ποιος είναι ο ρόλος του στο οικοσύστημα;

Ραφαήλ Κοντός: Το Theti Club, στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, αποτελεί ένα καταλυτικό κομμάτι του οικοσυστήματος.
Αποτελείται από περισσότερους από 105 καταξιωμένους επιχειρηματικούς αγγέλους – επενδυτές, family offices και corporate investors από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μέλη του παρέχουν στις startups χρηματοδότηση, επιχειρηματική καθοδήγηση και πρόσβαση σε ένα εκτενές δίκτυο επαφών. Στοχεύουμε στα πρώιμα στάδια μιας επιχειρηματικής προσπάθειας και βοηθάμε τις εταιρείες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και υποστήριξη για να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο. Τα συνολικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί τους τελευταίους 12 μήνες αγγίζουν τις 500 χιλιάδες ευρώ και έχουν κατευθυνθεί σε εταιρείες όπως η Arcweave, CollegeLink, Mood, Protio, Tendertec και ούτω καθεξής.

 

S.M.: Πώς βοηθάτε τις Startups να εξελιχθούν;

Ραφαήλ Κοντός: Μέχρι σήμερα έχουμε αξιολογήσει περισσότερες από 500 Startups. Συνολικά 36 εταιρείες έχουν παρουσιαστεί για να διεκδικήσουν χρηματοδότηση, εκ των οποίων 10 κατάφεραν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Προσφέρουμε χρηματοδότηση, επιχειρηματική καθοδήγηση και πρόσβαση σε δίκτυα επαφών. Στοχεύοντας στα πρώιμα στάδια μιας επιχειρηματικής προσπάθειας, μέσα από το Theti οι εταιρείες εξασφαλίζουν χρηματοδότηση αλλά και μια ομάδα έμπειρων επενδυτών ικανών να μας οδηγήσουν στο επόμενο επίπεδο.

S.M.: Ποιοι είναι οι στόχοι του Theti Club για το μέλλον;

Ραφαήλ Κοντός: Ο στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε οικονομικούς πόρους και πνευματικό κεφάλαιο για την περαιτέρω εξέλιξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος. Θέλουμε να αυξήσουμε τα οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους, όπως την κοινωνία, τους ιδρυτές και τους επενδυτές Αξιοσημείωτο είναι ότι το Theti έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και εκτός Ελλάδας με το 30% των μελών / επενδυτών να είναι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αρκετοί από αυτούς δεύτερης ή και τρίτης γενιάς που μέσα από το Theti Club προσπαθούν να υποστηρίξουν Ελληνικές Startup εταιρείες.

 

S.M.: Πείτε μας για την Arcweave. Πώς ήρθατε σε επαφή με την εταιρεία και πώς την βοηθήσατε;

Ραφαήλ Κοντός: Στην περίπτωση της Arcweave, αρχίσαμε να χτίζουμε σχέσεις με τον ιδρυτή της 6-7 μήνες πριν γίνει η επένδυση. Όταν η εταιρεία εξασφάλισε τον lead investor, ένα VC των Η.Π.Α., μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουμε. Παρόλο που το timing ήταν κακό, το deal έκλεισε σε μόλις 3 εβδομάδες. Η συνεισφορά των μελών του Theti Club ήταν εξαιρετικά σημαντική για την Arcweave, βοηθώντας όχι μόνο οικονομικά αλλά και ανοίγοντας τον δρόμο προς την μελλοντική επιτυχία και την καινοτομία.

 

S.M.: Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα;

Ραφαήλ Κοντός: Θέλω να θυμίσω τα λόγια του Ρόμπερτ Κένεντι: «Η πρόοδος είναι ωραία λέξη αλλά αυτό που τη δημιουργεί είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς». Η τεχνολογική πρόοδος προϋποθέτει την αλλαγή, η οποία δημιουργεί αντιστάσεις. Στην Ελλάδα, η προσαρμογή και η ανάπτυξη του νέου και καινοτόμου δεν είναι επιλογή αλλά μονόδρομος.Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή και την καινοτομία για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

 

 

Η συνέντευξη του Ραφαήλ Κοντού, Managing Director του Theti Club δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #50

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις