Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Bpifrance: Μια “εμπορική τράπεζα” όπως πρέπει να είναι σήμερα!

Βρεθήκαμε για τρεις μέρες στο Παρίσι ως μέρος της αποστολής της πρωτοβουλίας Mazinnov της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα με αφορμή τη μεγαλύτερη ίσως εκδήλωση επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας στη Γαλλία, Bpifrance Inno Generation, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο από μια τράπεζα και μάλιστα κρατική! Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι αξιοσημείωτο!

Το πρώτο θέμα που βγαίνει από το ταξίδι στο Παρίσι δεν μπορεί να είναι η μεγάλη επενδυτική και εμπορική τράπεζα της Γαλλίας, η οποία σημειωτέον είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ευρώπη σε επιχειρήσεις υψηλού και μεσαίου ρίσκου, με συμμετοχές σε εταιρείες όπως η Peugeot, Orange και Valeo. H Bpifrance δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως μια κρατική τράπεζα μπορεί να είναι η “Ατμομηχανή” της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας αλλά και της οικονομίας γενικά. 

Πάνω από 40.000 κόσμος συγκεντρώθηκε στο τεράστιο γήπεδο AccorHotels Arena στο Bercy, το σύνολο σχεδόν της επιχειρηματικής σκηνής της Γαλλίας: νεοφυούς, ΜμΕ και μεγάλων επιχειρήσεων, με τους CEOs των μεγάλων πολυεθνικών και άλλων οργανισμών να κάνουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα keynotes στην τεράστια σκηνή Bang, στο ένα πέταλο του γηπέδου.

Η Bpifrance με τη σημερινή της μορφή ιδρύθηκε το 2012 και προέρχεται από παλιότερες εμπορικές και επαγγελματικές τράπεζες, με τους δυο μετόχους να είναι το γαλλικό κράτος και το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Οι βασικές της λειτουργίες είναι επιχειρηματική – λιανική τραπεζική, οι επενδυτικές συμμετοχές, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η διευκόλυνση του εμπορίου των επιχειρήσεων.

Η Bpifrance είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στην Ευρώπη με πάνω από 25 δισ. ευρώ διαθέσιμα και ένα από τα πιο ενεργά κρατικά ταμεία επενδύσεων στον κόσμο μια και συμμετέχει άμεσα και έμμεσα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, είτε απευθείας είτε μέσω Funds of Funds ενώ είναι επενδυτής σε περίπου 80 VCs στη Γαλλία (σε σύνολο 100 περίπου).
Από τα 25 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί 4 δισ., 9 δισ. είναι εγγυήσεις δανείων ενώ τα υπόλοιπα είναι διαθέσιμα για επενδύσεις.

85.000 επιχειρήσεις υποστηρίζονται από την Bpifrance σε όλη την Γαλλία και για αντιληφθούμε το μέγεθος της συνεισφοράς της στην οικονομία, στην Γαλλία υπάρχουν συνολικά γύρω στις 3,75 εκατ. επιχειρήσεις, 300 μεγάλου μεγέθους, 5.300 μεσαίου μεγέθους και 138.000 Μικρομεσαίες. Οι Startups στη Γαλλία υπολογίζονται σε περίπου 10.000, κάθε χρόνο δημιουργούνται πάνω από 1.000 Startups, ενώ περίπου 3 εκατ. επιχειρήσεις έχουν προσωπικό 10 ατόμων και κάτω. Η Bpifrance έχει εμπλακεί σε 743 συμφωνίες το 2017 ύψους 3,2 δισ, ευρώ.

Η τράπεζα έχει 48 γραφεία σε όλη την Γαλλία και 90% των αποφάσεων παίρνονται στα τοπικά γραφεία όπως μας ανέφεραν στελέχη της τράπεζας. Σε κάθε γραφείο υπάρχει και ένα κλιμάκιο του Bpifrance Le Hub, ενός incubator μικρών επιχειρήσεων και Startups ο οποίος ιδρύθηκε το 2015. Ο incubator δέχεται Startups κατόπιν επιλογής, χωρίς να υπάρχει κάποια προϋπάρχουσα σχέση με την τράπεζα, και τρέχει όλες τις αναμενόμενες και αναγκαίες υπηρεσίες για τις νέες ομάδες μέσω του Acceleration Program.

Όπως μας ανέφερε ο Simon Robert, διευθυντής του Le Hub και υπεύθυνος καινοτομίας της τράπεζας, ο βασικός στόχος του Incubator είναι το πάντρεμα των Startups με τις μεγάλες επιχειρήσεις της Γαλλίας, εκπαιδεύοντας και τα δυο μέρη για τις αναγκαίες συνεργασίες.
Στόχος του Le Hub είναι να υποστηριχθούν 4.000 επιχειρήσεις μέχρι το 2020, ενώ συνεργάζεται με την ένωση επιχειρήσεων τεχνολογίας της Γαλλίας La French Tech αλλά και με όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά, ερευνητικά και ακαδημαϊκά hubs του Παρισιού και όχι μόνο.

Η Bpifrance είναι ένα κομμάτι του οικοσυστήματος καινοτομίας της Γαλλίας, το οποίο έχει ανδρωθεί τα τελευταία 7-8 χρόνια σημειωτέον, σίγουρα η Γαλλία έχει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων, αλλά έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πραγματικό οικοσύστημα, στα πρότυπα του Ισραήλ, και αντιλαμβανόμαστε όλοι που θα οδηγήσει, αλλά και το παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις