Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EY: Αύξηση των δημόσιων εγγραφών χάρη στους “μονόκερους”

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι εμπορικές εντάσεις επηρέασαν σημαντικά το περιβάλλον των δημοσίων εγγραφών το 2019, οδηγώντας σε μείωση της δραστηριότητάς τους, τόσο ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, όσο και ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια.

Το 2019 πραγματοποιήθηκαν 1.115 δημόσιες εγγραφές, με συνολικά αντληθέντα κεφάλαια ύψους 198 δις δολαρίων – ποσό μειωμένο κατά 19% σε σχέση με το 2018, ως προς τον αριθμό των εγγραφών, και 4% ως προς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν. Ωστόσο, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχωρούν, παράλληλα με την κάμψη στις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και διάφορα γεωπολιτικά ζητήματα – συμπεριλαμβανομένου του Brexit και των κοινωνικών αναταραχών στο Χονγκ Κονγκ – αναμένεται μια υγιής ανάκαμψη των δημοσίων εγγραφών το 2020.

Οι κλάδοι που κυριάρχησαν το 2019

Ο κλάδος της τεχνολογίας εξακολουθεί να κυριαρχεί το 2019, με 263 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν συνολικά 62,8 δις δολάρια. Με βάση τον αριθμό των συναλλαγών, οι κλάδοι της υγείας (με 174 εγγραφές) και των βιομηχανικών προϊόντων (147 εγγραφές), ήταν εξίσου ενεργοί το 2019, ενώ με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, ο κλάδος της ενέργειας (32 δις δολάρια) και ο κλάδος της υγείας (22,5 δις δολάρια) είχαν μια θετική χρονιά.

Οι προοπτικές για το 2020

Ορισμένες αβεβαιότητες που υπήρχαν το 2019 αναμένεται να υποχωρήσουν κατά το 2020. Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η αβεβαιότητα σε σχέση με τη σταθερότητα ορισμένων ευρωπαϊκών οικονομιών, αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν στις αρχές του 2020, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά τη γενικότερη ψυχολογία ως προς τις δημόσιες εγγραφές.

Με μια σειρά σημαντικών δημοσίων εγγραφών να βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας, η δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί σε όλες τις περιοχές, και ειδικότερα, στην αμερικανική ήπειρο, όπου ένας αριθμός μεγάλων εταιρειών–unicorns (startups με εκτιμώμενη αξία μεγαλύτερη του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων) αναμένεται να εισαχθούν στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των συναλλαγών, σε σχέση με το 2019.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων & Υποστήριξης Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Παρά την κάμψη που παρουσιάστηκε διεθνώς το 2019 στις δημόσιες εγγραφές, εξαιτίας, κυρίως, της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της δραστηριότητας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της σημαντικής ανόδου του Δείκτη τους τελευταίους έξι μήνες, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι και η χώρα μας θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτήν τη θετική δυναμική, εξασφαλίζοντας νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης και για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις