Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εύα Καϊλή: “Αναγκαία η ανάπτυξη Fintech και Open Banking στην Ελλάδα”

Την ανάγκη άμεσων αλλαγών στην Ελλάδα για την ανάπτυξη εναλλακτικών τραπεζικών υπηρεσιών και τη δημιουργία ανοιχτών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τονίζει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, σε δήλωσή της.

“Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, πρέπει να γίνουν άμεσα σημαντικές αλλαγές ώστε να αναπτυχθούν εναλλακτικές επιλογές τραπεζικών υπηρεσιών από εταιρείες Fintech, και οι Ρυθμιστικές Αρχές να εξασφαλίσουν ότι οι στόχοι για Ανοιχτή Τραπεζική (open banking) και σύντομα για ανοιχτές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (open finance), θα δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον ανταγωνισμού που θα ωφελήσει την οικονομία και τους καταναλωτές», είπε χαρακτηριστικά.

H δήλωση της κ. Καϊλή έρχεται ως απάντηση σε επιστολές της Margrethe Vestager και της Christine Lagarde για το θέμα της αύξησης των τραπεζικών χρεώσεων στην Ελλάδα, το οποίο η ίδια έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην επιστολή της, η Vestager παραδέχεται ότι η εικόνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των κανονισμών που ορίζουν τις τραπεζικές χρεώσεις (IFR, PSD2, PAD) είναι περιορισμένη. Ωστόσο, η Lagarde “δείχνει” τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, δηλώνοντας ότι αυτές (και όχι η ΕΚΤ) είναι υπεύθυνες για την ποιότητα εφαρμογής των κανονισμών και τη προστασία του καταναλωτή από “πρακτικές καρτέλ” που στρεβλώνουν την αγορά και τις τιμές.

Πάνω σε αυτό, η Εύα Καϊλή απαντά: «Eίναι παράλογο σε μία εποχή που οι τραπεζικές υπηρεσίες γίνονται όλο και φθηνότερες, να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από την Επιτροπή και την ΕΚΤ για το πως εφαρμόζονται οι κανονισμοί, για την διαφάνεια σε σχέση με το ύψος, τον αριθμό και την επιβολή των χρεώσεων από τις τράπεζες». 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις