Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εξ αποστάσεως μαραθώνιοι αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο!

Οι κυβερνήσεις σκύβουν στο παγκόσμιο online μυαλό και αναζητούν τις λύσεις που θα φέρει την Επόμενη Μέρα Μετά την Κρίση του Κορωνοϊού, σύντομα και όσο πιο ομαλά γίνεται. 

Τι είναι hackathon; Μαραθώνιες εκδηλώσεις συνεργασίας για την ανάπτυξη λύσεων και προτάσεων (συνήθως διαρκούν 48 έως 72 ώρες). Ο οποιοσδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη λύση προβλημάτων σαν μονάδα ή να δημιουργήσει κατά τη διάρκεια του hackathon μία ομάδα. Συνήθως είναι event στα οποία η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη, όμως αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται online. Επίσης, συνήθως υπάρχει χρηματικό βραβείο.


Την Κυριακή 29 Μαρτίου ολοκληρώθηκε το
https://www.hackthecrisisnorway.com/, ένα hackathon στο οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να υποβάλουν ιδέες υποστήριξης του Συστήματος Υγείας ή/και να υλοποιήσουν προτάσεις προς επιχειρήσεις και ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους για το πώς θα επιβιώσουν της απαράμιλλης, παγκόσμιας κρίσης.

Από τους τομείς που επλήγησαν όσο κανένας άλλος είναι εκείνος του Τουρισμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στο https://www.unwto.org/healing-solutions-tourism-challenge αναζητά τις λύσεις για την επόμενη μέρα με μία πρόκληση: Ένα παγκόσμιο κάλεσμα σε εταιρείες και επιχειρηματίες για επαναρύθμιση και αναπροσαρμογή όσων είχαμε μέχρι σήμερα δεδομένα. Ζητούμενο; Ο περιορισμός των επιπτώσεων του Covid-19 στον Τουρισμό. «Ένα βήμα μπροστά για βιώσιμη ανάπτυξη και λύσεις σε τοπικό επίπεδο», όπως αναφέρεται στο site του Π.Ο. Τουρισμού. Αυτό ταιριάζει σε μία τόσο κρίσιμη, παγκοσμίως, κατάσταση.

Σήμερα, 30 Μαρτίου ξεκινά το https://covid-global-hackathon.devpost.com/. Απευθύνεται σε όλο τον πλανήτη και οι Τομείς ενδιαφέροντος είναι:

  • Υγεία
  • Ευάλωτοι πληθυσμοί
  • Επιχειρήσεις
  • Κοινωνίες
  • Εκπαίδευση
  • Διασκέδαση
  • Ελεύθερο θέμα

Οι ιδέες μπορούν να επικεντρωθούν σε παγκόσμιο ή τοπικό επίπεδο (όλες καλοδεχούμενες) και θα δεχθούν υποστήριξη από τους τεχνολογικούς κολοσσούς AWS, Facebook, Giphy, Microsoft, Pinterest, Salesforce, Slack, TikTok, Twitter και Wechat.

Το Topcoder Anti-Coronavirus Hackathon  https://www.topcoder.com/challenges/30119450 απευθύνεται σε προγραμματιστές και αναζητά τις λύσεις που θα φέρουν τον Κορωνοϊό σε απόσταση ασφαλείας. Βραβείο δεν προσφέρεται αλλά νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το τελευταίο στη σειρά ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Better Health Hackathon (συνεργασία Microsoft με HCL) https://www.hackathon.com/event/-betterhealth-hackathon-5e5564f3af5ae8001b5f1f73 στη Νέα Υόρκη. Σε πρώτο πλάνο ο τομέας της υγείας και σκοπός να βελτιώσει την έρευνα, την κλινική καινοτομία και την συνολική εμπειρία του ασθενούς.

Το HackCorona https://www.eventbrite.co.uk/e/hackcorona-an-online-hackathon-for-public-protection-from-covid-19-tickets-100161529832# απάντησε σε πολλά ερωτήματα που προκύπτουν κατά τον καιρό του Κορωνοϊού: της εξ αποστάσεως εργασίας και διασκέδασης/απασχόλησης, αλλά και της πρόσβασης που πρέπει να έχουν οι ευάλωτες ομάδες στην Υγεία και την ασφάλεια. 

Αναπνευστήρας ανοιχτού κώδικα εξάλλου δημιουργήθηκε σε Hackathon στις 22 Μαρτίου στη Γερμανία για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια έλλειψή του. Ο κώδικας που εξελίσσεται για την τελειοποίησή του βρίσκεται (ανοιχτός και παραμετροποιήσιμος από οποιονδήποτε στον κόσμο) εδώ https://github.com/mhollfelder/openvent. Σε αυτό το Hackathon, εξάλλου, υποβλήθηκαν 800 ιδέες (τις βρίσκετε εδώ https://wirvsvirushackathon.devpost.com/submissions) και στις 29 Μαρτίου αναδεικνύεται ο νικητής. Μικρή σημασία έχει αυτό βέβαια.

Μπορεί να προβλεφθεί η πορεία του ιού;

«Φουτουριστικό» το hackathon του MachineHack https://www.machinehack.com/course/covid-19-forecasting-the-corona-outbreak/, λαμβάνει χώρα κάθε μέρα και αποπειράται να προβλέψει το μέλλον του ιού ενώ ένας interactive χάρτης για την εξέλιξη του φαινομένου φτιάχτηκε από Ινδό μηχανικό και τον βρίσκετε εδώ https://covid19.mustafasaifee.com/.

Ελπίδα και στην Ελλάδα

  • O Δήμος Αθηναίων με την Υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Crowdpolicy διοργανώνουν το  https://crowdhackathon.com/antivirus/, με σκοπό να μεταλλάξουν τον κλάδο της Υγείας αλλά και όλους τους κλάδους που μετασχηματίζονται (βίαια θα προσθέσουμε). To pool ιδεών θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. 
  • 5200 υποκατάστατα προστατευτικής ασπίδας προσώπου δημιουργήθηκαν και παραδόθηκαν από την θεσσαλονικιώτικη ομάδα “Covid-19 Response Greece” https://www.facebook.com/covidresponse (σε συνεργασία με την AidPlex και την Project: Veltio) σε ιατρικούς Συλλόγους και νοσοκομεία της χώρας. Όπως λένε οι ίδιοι στη σελίδα τους: «Η κοινότητα είναι ανοιχτή σε όποιον έχει διάθεση, κατάρτιση και χρόνο να συμβάλει στη συλλογική αυτή προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία. Καλούμε επαγγελματίες της υγείας, ειδικούς επιστήμονες και μηχανικούς όλων των κλάδων, ειδικούς παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας, software engineers και data scientists να συμβάλλουν στην προσπάθεια μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτουν. Επιπλέον, ζητάμε πρόσβαση σε υλικοτεχνική υποδομή από εταιρείες, ιδιώτες και φορείς και υποστήριξη για την κάλυψη εξόδων παραγωγής και διανομής».
  • Πώς αλλάζει τον κόσμο και τα κτίρια η Πανδημία; Απάντηση στο διεθνή διαγωνισμό “Pandemic Architecture” https://www.archisearch.gr/architecture/open-call-pandemic-architecture-international-ideas-competition που διοργανώνει η Archisearch.

Κλείνουμε με μία πολύ όμορφη εικόνα…

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια…

Ένα ιδιότυπο “Hacking” γίνεται τη στιγμή που μιλάμε σε αποστακτήρια σε όλο τον κόσμο: Αν και τα μπαρ έκλεισαν και τα ποτά δεν καταναλώνονται όπως πρώτα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους και να παράγουν… αντισηπτικά! Τρανό παράδειγμα: Η Pernod Ricard (τα έσοδα της οποίας είδαν μεγάλη πτώση για το 2020 και δεν προβλέπεται θεαματική ανάκαμψη) μάλιστα χαρίζει την πρώτη της ύλη, το καθαρό αλκοόλ, για την παραγωγή αντισηπτικών σε όσες χώρες δραστηριοποιείται.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις