Συνεργασία Sanofi και GSK για την ανάπτυξη εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό

Οι δύο εταιρείες πρόκειται να συνδυάσουν καινοτόμες τεχνολογίες για την ανάπτυξη ενός ανοσοενισχυμένου εμβολίου έναντι του COVID-19

Η Sanofi και η GSK ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν υπογράψει σύμβαση συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός ανοσοενισχυμένου εμβολίου για την καταπολέμηση του COVID-19, με χρήση καινοτόμου τεχνολογίας και από τις δύο εταιρείες, με σκοπό τη διαχείριση της εν εξελίξει πανδημίας.

Η Sanofi θα συνεισφέρει το αντιγόνο S-πρωτεΐνης του COVID-19, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA. Με την εν λόγω τεχνολογία έχει παραχθεί ένα αντιγόνο το οποίο είναι ακριβές γενετικό αντίγραφο των πρωτεϊνών που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού, και η αλληλουχία DNA που κωδικοποιεί αυτό το αντιγόνο έχει συνδυαστεί με το DNA συστήματος έκφρασης βακτροϊού, που αποτελεί τη βάση για εγκεκριμένο προΐόν έναντι της γρίπης που κυκλοφορεί από τη Sanofi στις Η.Π.Α..

Η GSK θα συνεισφέρει στη συνεργασία με την αποδεδειγμένη τεχνολογία πανδημικού ανοσοενισχυτικού που κατέχει. Η χρήση ενός ανοσοενισχυτικού μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια κατάσταση πανδημίας, καθώς μπορεί να μειώσει την ποσότητα της απαιτούμενης πρωτεΐνης εμβολίου ανά δόση, επιτρέποντας την παραγωγή περισσότερων δόσεων εμβολίου και κατά συνέπεια συμβάλλοντας στην προστασία περισσότερων ανθρώπων.

Ο Paul Hudson, CEO της Sanofi, δήλωσε: «Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτή την άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση υγείας, είναι σαφές ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνη της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Sanofi συνεχίζει να μοιράζεται την εμπειρία και τους πόρους της με ομολόγους, όπως η GSK, με στόχο τη δημιουργία και την προμήθεια επαρκών ποσοτήτων εμβολίων που θα βοηθήσουν τη διαχείριση της εξάπλωσης του ιού».

Η Emma Walmsley, CEO της GSK, δήλωσε: «Αυτή η συνεργασία φέρνει κοντά δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμβολίων παγκοσμίως. Συνδυάζοντας την επιστήμη και τις τεχνολογίες μας, πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της παγκόσμιας προσπάθειας για την ανάπτυξη εμβολίου για την προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων από τον COVID-19».

Ο συνδυασμός ενός πρωτεΐνικού αντιγόνου μαζί με ένα ανοσοενισχυτικό είναι καθιερωμένη πρακτική και χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος εμβολίων που βρίσκονται ήδη στην αγορά. Τα ανοσοενισχυτικά προστίθενται σε κάποια εμβόλια με σκοπό την ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης, και έχει αποδειχθεί ότι επάγουν ισχυρότερη και πιο μακροχρόνια ανοσία κατά των λοιμώξεων σε σύγκριση με ένα εμβόλιο χωρίς ανοσοενισχυτικό. Επίσης, η προσθήκη ανοσοενισχυτικού δύναται να βελτιώσει την πιθανότητα ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού εμβολίου το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές φάσης Ι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και, αν επιτύχουν, υποκείμενες στην αξιολόγηση των ρυθμιστικών αρχών, θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν την έρευνα και την ανάπτυξη του εμβολίου, προκειμένου να είναι διαθέσιμο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Όπως έχει ανακοινωθεί προηγουμένως από τη Sanofi, η ανάπτυξη του υποψήφιου ανασυνδυασμένου εμβολίου για τον COVID-19 υποστηρίζεται από χρηματοδότηση και συνεργασία με την Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης (Biomedical Advanced Research and Development Authority, BARDA) των Η.Π.Α. Οι εταιρείες σχεδιάζουν να συζητήσουν την οικονομική υποστήριξη και με άλλες κυβερνήσεις και παγκόσμια ιδρύματα, δίνοντας προτεραιότητα στην παγκόσμια πρόσβαση.

Ο Διευθυντής της BARDA, Rick A. Bright, Ph.D., δήλωσε: «Οι στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ των ηγετών της βιομηχανίας εμβολίων είναι απαραίτητες για τη διάθεση ενός εμβολίου έναντι του κορωνοϊού το συντομότερο δυνατόν. Η ανάπτυξη του υποψήφιου ανοενισχυμένου και ανασυνδυασμένου εμβολίου για τον COVID-19, παρέχει τη δυνατότητα μείωσης της ποσότητας της απαιτούμενης δόσης αντιγόνου επιτρέποντας την πρόσβαση στο εμβόλιο σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων με σκοπό αφενός τη διαχείριση της πανδημίας και αφετέρου την καλύτερη προετοιμασία των ανθρώπων ή ακόμα και την πιθανή αποτροπή παρόμοιων πανδημιών κορωνοϊου».

Οι εταιρείες δημιούργησαν μία ομάδα εργασίας στα πλαίσια Κοινής Συνεργασίας, υπό την προεδρία του David Loew, Global Head of Vaccines της Sanofi, και του Roger Connor, President Vaccines της GSK. Η ομάδα εργασίας θα επιδιώξει την εύρεση πόρων και από τα δύο μέρη προκειμένου να ανακαλυφθούν ευκαιρίες οι οποίες δύναται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική και οικονομική πρόκληση της πανδημίας, οι δύο εταιρείες πιστεύουν ότι η παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια κατά του COVID-19 αποτελεί προτεραιότητα και δεσμεύονται να κάνουν κάθε εμβόλιο που θα αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της εν λόγω συνεργασίας προσιτό στο κοινό, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα δίκαιη πρόσβαση παγκοσμίως.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις