Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EUvsVirus Hackathon: Με ελληνική συμμετοχή στους νικητές!

20.000 συμμετέχοντες απ όλο τον κόσμο σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς

Η πανδημία τελικά ίσως αλλάξει μια για πάντα και τους διαγωνισμούς ανάπτυξης ιδεών – hackathons μια και φαίνεται ότι η μαζικότητα που προσφέρει η τεχνολογία και το Internet δίνει άλλη διάσταση με χιλιάδες συμμετέχοντες και εκατοντάδες λύσεις.

Ο διαγωνισμός ιδεών EUvsVirus πάνω σε διάφορες προκλήσεις που έφερε η πανδημία, 37 των αριθμό, ήταν μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετείχαν όλες σχεδόν οι χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο με εθνικούς διοργανωτές, με τις χώρες να φτάνουν τις 50, συμπεριλαμβανoμένης της Ινδίας και των Η.Π.Α.

Ο διαγωνισμός έτρεξε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και σήμερα ανακοινώθηκαν οι 117 νικητές (ένας για κάθε πρόκληση και δυο επιλαχόντες) μέσα από 2.160 λύσεις και πάνω από 20.000 συμμετέχοντες! Το European Innovation Council και η ομάδα του Horizon 2020 θα αναλάβουν να κάνουν το “ταιριασμα” των νικητών με τελικούς χρήστες, όπως νοσοκομεία και θα γίνει από την ειδική δικτυακή πλατφόρμα EIC COVID 22-25 Μαΐου. Παράλληλα θα προσφέρει πρόσβαση σε επενδυτές, ιδρύματα και άλλες ευκαιρίες χρηματοδότησης από όλη την Ε.Ε.
Τέλος, οι υποστηρικτές του διαγωνισμού – hackathon θα διαθέσουν 100.000 ευρώ σε λύσεις της επιλογής τους.

Η Ελλάδα είχε συνολικά 671 ατομικές συμμετοχές και πήρε την 8η θέση ανάμεσα σε 50 χώρες με τέσσερις Έλληνες και Ελληνίδες να βρίσκονται μέσα στη μια λύση που βραβεύτηκε! Την ελληνική συμμετοχή συντόνισε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον Μιχάλη Ψαλλίδα της Crowdpolicy να είναι curator για την Ελλάδα.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) συμμετείχε ενεργά στο Hackathon παρέχοντας mentoring και επικοινωνιακή υποστήριξη με υπεύθυνο τον Γιώργο Μέγα.

Οι νικήτριες ομάδες στους βασικούς τομείς

Υγεία & Ζωή
Team Discover – Ουγγαρία

Η λύση επιτρέπει ένα εξαιρετικά επεκτάσιμο σύστημα παρακολούθησης ασθενών που ελαχιστοποιεί τη φυσική επαφή μεταξύ νοσοκόμων και ασθενών. Μια ειδική συσκευή μετρά ζωτικές παραμέτρους σε πραγματικό χρόνο και ανεβάζει τα δεδομένα κάθε ασθενούς σε έναν κεντρικό διακομιστή για κεντρικό έλεγχο.

Επιχειρηματική Συνέχεια
Linistry for safe retail – Ουγγαρία

Οι έμποροι λιανικής πρέπει να λύσουν τα ακόλουθα ζητήματα για ασφαλέστερη λιανική πώληση: περιορισμός του αριθμό των πελατών στο κατάστημα και διαχείριση της ουράς στην είσοδο με ψηφιακό τρόπο.
Η λύση κέρδισε 3.000 ευρώ από την EY.

Κοινωνική  & Πολιτική Συνοχή
Aidbind – Βουλγαρία, Γερμανία, Μάλτα, Σουηδία, Ελβετία

Το Aidbind είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης δωρεών ιατρικών υλικών και συνδυάζει τις ανάγκες των νοσοκομείων με τους διαθέσιμους προμηθευτές και τα διαθέσιμα χρήματα.
Η λύση κέρδισε 3.000 ευρώ από την AXWAY

Απομακρυσμένη Εργασία και Εκπαίδευση
The Village – Where The World Is Your Classroom – Ελβετία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Ινδία

Μια πλατφόρμα επαφής και επικοινωνίας μαθητών με φίλους, οικογένεια, δασκάλους και συμμαθητές για βιωματική μάθηση.
Η λύση κέρδισε 3.000 ευρώ από την Huawei. 

Ψηφιακή Οικονομία
Bankera Business Care – Λιθουανία

Χρηματοδότηση για ΜμΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα ταμειακών ροών κατά τη διάρκεια του COVID-19 χρησιμοποιώντας εγγύηση από τους προμηθευτές τους. Η αποπληρωμή δανείου είναι ευέλικτη και μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου.
Η λύση κέρδισε 3.000 ευρώ από την Caixa Bank.

Λοιπές κατηγορίες
Sewers4COVID –
Ελλάδα, Ολλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο

Παρακολούθηση των αποχετευτικών συστημάτων για έγκαιρη προειδοποίηση σχετικά με τα κρούσματα πανδημίας, την αντιμετώπιση της και τη λήψη αποφάσεων. Στο project συμμετείχαν οι Μαρία Παπαδοπούλου από το ΕΜΠ, ο Δημήτρης Κοφινάς ερευνητής πολιτικός μηχανικός, η Χρυσή Λασπίδου και η Λυδία Βαμβακερίδου από το KWR της Ολλανδίας

Άλλες ελληνικές συμμετοχές

Υγεία και Ζωή
– SERS substrates for virus detection in exhaled droplets
– Dattum

Κοινωνική & Πολιτική Συνοχή
– Smart Screening Tool
Guide Your-Guide: Experience culture from home

Ψηφιακή Οικονομία
– Enforce
Corazones against Covid19: fintech to multiply impact money

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις