Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μιχάλης Ψαλλίδας: “Μεγάλη ανάπτυξη και ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες για το Fintech στην Ελλάδα”

Για την τεχνολογία, το Fintech, τις ελληνικές Startups και τον τρόπο με τον οποίο επιταχύνθηκε ο ψηφιακός μετασχηματισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας μίλησε στο σημερινό emea.live, ο Μιχάλης Ψαλλίδας, συνιδρυτής και Managing Director της Crowdpolicy, αναλύοντας παράλληλα το έργο και τις δράσεις της τελευταίας.

Hackathons ενάντια στον κορωνοϊό

Ξεκινώντας από το κομμάτι της καινοτομίας, ο κ. Ψαλλίδας αναφέρθηκε στα διάφορα hackathons που “έτρεξαν” το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, μίλησε για το Antivirus Crowdhackathon, το οποίο διοργανώθηκε από την Crowdpolicy και την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και το ευρωπαϊκό EUvsVirus, στο οποίο η ομάδα διοργάνωσης του Antivirus Crowdhackathon ήταν National Curator για την Ελλάδα.

Οι μαραθώνιοι αυτοί έγιναν γιατί υπήρχαν ζητήματα που έπρεπε να λυθούν τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και μετά, εξήγησε ο κ. Ψαλλίδας, συμπληρώνοντας ότι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, με την Ελλάδα να κατακτά την 8η θέση στον ευρωπαϊκό μαραθώνιο καινοτομίας, πίσω από πολυπληθέστερες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ο συνιδρυτής της Crowdpolicy, υπενθύμισε, στο σημείο αυτό, ότι στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί και ο δεύτερος κύκλος του Antivirus Crowdhackathon, ο οποίος έχει στόχο τόσο τη βελτίωση των ιδεών του πρώτου κύκλου όσο και την “εισαγωγή” νέων.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Αμέσως μετά, η κουβέντα προχώρησε στον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελέστηκε το τελευταίο διάστημα. Μιλώντας γι’ αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία του digital transformation τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης και κράτους όσο και επιχειρήσεων και εξήγησε ότι οι κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό.

Αναγνώρισε, βέβαια, ότι τα βήματα που έγιναν ήταν θεαματικά και βάσει αυτού, επισήμανε ότι πρέπει να διατηρηθεί το momentum και να συνεχίσουν να γίνονται αλλαγές. Όσο για το εάν ο κόσμος μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές, ο κ. Ψαλλίδας εκτίμησε ότι υπάρχει μια ψηφιακή κουλτούρα στην Ελλάδα, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν τα επόμενα βήματα.

Fintech

Μιλώντας για την χρηματοοικονομική τεχνολογία (Fintech) στην οποία δραστηριοποιείται και η Crowdpolicy, και απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει τέτοια τεχνολογία στην Ελλάδα, ο Μιχάλης Ψαλλίδας εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες που ασχολούνται και μάλιστα όσο περνάνε τα χρόνια μεγαλώνουν και γίνονται πιο ώριμες.

“Το Fintech οικοσύστημα αναπτύσσεται”, είπε χαρακτηριστικά και αυτό “μετριέται” τόσο σε χρηματοδοτήσεις, όσο και σε έσοδα και σε συνεργασίες. Αυτό που λείπει, εκτίμησε είναι ένα regulatory sandbox, ένα περιβάλλον προσομοίωσης, στο οποίο οποιοσδήποτε, είτε είναι επενδυτής είτε founder θα μπορεί να βλέπει το πώς θα λειτουργήσει η ιδέα του στο σύστημα και το κανονιστικό πλαίσιο της χώρας.

Το Fintech κρύβει πολλές ευκαιρίες, εξήγησε, σε διαφορετικούς τομείς και εμπορικά μοντέλα και έχει ένα μερίδιο της αγοράς, ένα συγκεκριμένο κοινό – συνήθως νεαρό – που αποφεύγει περίπλοκες διαδικασίες. Αυτό είναι και το κοινό που συνήθως “απευθύνονται” οι ψηφιακές τράπεζες τύπου Revolut και N26, τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει και στην Ελλάδα σύντομα κάποια τράπεζα που θα συνδυάζει τη φυσική παρουσία με ένα πλήρως ψηφιακό περιβάλλον.

Crowdpolicy και FintelioX

Στην ανάπτυξη του Fintech συμβάλλει με τον τρόπο της και η Crowdpolicy, όπως εξήγησε ο Μιχάλης Ψαλλίδας. Αυτό γίνεται μέσα από το FintelioX, την ολοκληρωμένη σουίτα της εταιρείας που καλύπτει διάφορα στοιχεία του ψηφιακού μετασχηματισμού είτε ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος είτε μιας επιχείρησης που χρειάζεται εργαλεία πληρωμών.

Πέραν αυτών των εργαλείων, η Crowdpolicy, σημείωσε, παράγει τεχνολογία στο πεδίο του GovTech ενώ προσφέρει και υπηρεσίες ανοιχτής καινοτομίας όπως τα hackathons τα οποία αναφέρθηκαν στην αρχή και τα διάφορα προγράμματα επιτάχυνσης στα οποία συμμετέχει.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το emea.live και τη συζήτηση με τον Μιχάλη Ψαλλίδα, παρακάτω:

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις