Μάσκα που “ανάβει” όταν εντοπίσει τον κορωνοϊό δημιουργούν ερευνητές του Harvard και του MIT

Το 2014, ερευνητές σε ένα εργαστήριο του MIT ξεκίνησαν να αναπτύσσουν αισθητήρες που ανίχνευαν τον Ebola όταν αυτός “στέγνωνε” σε ένα κομμάτι χαρτί. Το 2016, οι ερευνητές αυτοί, προερχόμενοι τόσο από το MIT όσο και από το Harvard, δημοσίευσαν για πρώτη φορά την έρευνά τους και αμέσως μετά, προσάρμοσαν την τεχνολογία τους ώστε να ανιχνεύει τον ιό Zika. Σήμερα κάνουν το ίδιο με τον κορωνοϊό.

Η ομάδα σχεδιάζει μία μάσκα προσώπου η οποία “παράγει” μία “φωσφοριζέ” ένδειξη όταν ο άνθρωπος που την φοράει (και έχει κορωνοϊό) αναπνεύσει, βήξει ή φτερνιστεί! Η τεχνολογία ακόμη βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, όμως εάν αποδειχθεί ότι λειτουργεί μπορεί να δώσει λύση σε προβλήματα που προκύπτουν από άλλες μεθόδους ανίχνευσης, όπως η θερμομέτρηση.

Όπως δήλωσε ερευνητής της ομάδας στο Business Insider, η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αεροδρόμια, στην είσοδο και έξοδο από τη δουλειά, αλλά και σε νοσοκομεία, στα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “προ-εξέταση” για όσους περιμένουν σε αίθουσες αναμονής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από γιατρούς, για να κάνουν διάγνωση στη στιγμή, χωρίς να στέλνουν δείγματα σε εργαστήρια.

Ο ερευνητής εξήγησε ότι παρά το πρώιμο στάδιο της τεχνολογίας, υπάρχουν ήδη υποσχόμενα αποτελέσματα και διευκρίνισε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες, η ομάδα πραγματοποιούσε δοκιμές για το κατά πόσο οι αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό από ένα μικρό δείγμα σάλιου. Εξήγησε επίσης, ότι το “σήμα”, το “φως” το οποίο θα παράγει η μάσκα ως προειδοποίηση δεν θα είναι ορατό με γυμνό μάτι, αλλά θα χρειάζεται ειδικό εργαλείο, το οποίο ωστόσο αξίζει περίπου ένα δολάριο.

Η ομάδα ευελπιστεί να αποδείξει ότι η ιδέα λειτουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εδώ ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρύτερη τεχνολογία ανίχνευσης ιών είναι ήδη αποδεδειγμένη. Το 2018, οι αισθητήρες της ομάδας μπορούσαν να ανιχνεύσουν τους ιούς που προκαλούν τον SARS, την ιλαρά, τη γρίπη, την ηπατίτιδα C και άλλες ασθένειες. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι η δυνατότητα ανίχνευσης του SARS-CoV-2.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις