Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ιταλία παρουσίασε εφαρμογή ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού, βασισμένη στο API Apple-Google

Η Ιταλία παρουσίασε την επίσημη εφαρμογή ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού, η οποία βασίστηκε στην υποδομή των Apple – Google. Η εφαρμογή που ονομάζεται Immuni, θα ξεκινήσει να χρησιμοποιείται πιλοτικά σε τέσσερις περιφέρειες – Liguria, Abruzzo, Marche και Puglia – στις 8 Ιουνίου και αργότερα θα γίνει διαθέσιμη σε όλη τη χώρα.

Το Immuni είναι ένα από τα πρώτα apps που εκμεταλλεύονται το API των δύο τεχνολογικών κολοσσών που δημιουργήθηκε γι’αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Προηγήθηκε η Ελβετία, η οποία ξεκίνησε να δοκιμάζει την αντίστοιχη “εθνική” της εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ιταλικό app (όπως και όλα όσα βασίζονται σε αυτήν την υποδομή) χρησιμοποιεί Bluetooth για να ανταλλάξει “κωδικούς” μεταξύ κινητών συσκευών. Αν κάποιος διαγνωστεί με κορωνοϊό και το δηλώσει στο Immuni, αυτό στη συνέχεια ειδοποιεί όσους έχουν βρεθεί κοντά στο νέο κρούσμα. Παράλληλα, τους συμβουλεύει να απομονωθούν και να εξεταστούν προκειμένου να μειώσουν την εξάπλωση της ασθένειας.

Παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν στην χώρα για την παραβίαση της ιδιωτικότητας, η ιταλική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η εφαρμογή δεν συλλέγει προσωπικά ή γεωγραφικά δεδομένα. Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στις συσκευές είναι κρυπτογραφημένες όπως και οι συνδέσεις μεταξύ εφαρμογή και server. Επιπλέον, όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με το app, είτε είναι σε συσκευές είτε σε servers διαγράφονται υποχρεωτικά όταν δεν είναι πια χρήσιμα ή στο τέλος του χρόνου.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει επίσης ότι -παρόλο που η εφαρμογή δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιηθεί- όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση της, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι. Πάντως, σχετική έρευνα τον προηγούμενο μήνα έδειξε ότι μόλις το 44% των Ιταλών θα/μπορεί να κατεβάσουν το app.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις