Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Think Silicon: Ο δρόμος από την Πάτρα στο παγκόσμιο πάνθεον και ο ρόλος της Amiga!

Για το “success story” της Think Silicon, της εταιρείας που εξαγοράστηκε πρόσφατα από την αμερικανική Applied Materials, μίλησε στο σημερινό emea.live, ο συνιδρυτής της πρώτης, Ιάκωβος Σταμούλης.

Ξεκινώντας από τα βασικά, ο κ. Σταμούλης εξήγησε ότι η Think Silicon σχεδιάζει επεξεργαστές γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που προορίζονται για wearables, Internet of Things και οικιακές συσκευές όπως καφετιέρες, πλυντήρια κ.ο.κ.

Όπως ανέφερε, το 2007, όταν και ιδρύθηκε η εταιρεία, άρχισαν να υπάρχουν κινητά με καλή απεικόνιση γραφικών, κάτι που άρχισε να δημιουργεί ζήτηση για κάρτες γραφικών μικρού μεγέθους και υψηλής ποιότητας. Την ίδια περίοδο, μια μεγάλη εταιρεία απευθύνθηκε στον ίδιο ζητώντας του κάτι που πολλές άλλες εταιρείες είχαν απορρίψει ως αδύνατο: έναν επεξεργαστή γραφικών, με εξαιρετικά χαμηλές απαιτήσεις μνήμης και ταχύτητας.

Κάπως έτσι, έχοντας στο μυαλό του την Amiga, τον γνωστό υπολογιστή των 80s, αποφάσισε ότι “γίνεται” – γίνεται να φτιαχτεί ένα τόσο μικρό σύστημα, σε πολύ χαμηλές συχνότητες, με εξαιρετική απόδοση. Έτσι, η εταιρεία δημιουργήθηκε και μπήκε σε μια αγορά χωρίς ευθύ ανταγωνισμό μέχρι τότε, “κερδίζοντας” πελάτες από όλον τον κόσμο.

“Ακόμα και οι μεγάλοι ανταγωνιστές εκείνη την εποχή κατευθύνοντας σε πιο high-performance λύσεις και όταν χρειάζονταν επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης απευθύνονταν σε εμάς”, εξήγησε ο κ. Σταμούλης.

Από την πλευρά της, η ομάδα της Think Silicon άρχισε αμέσως να προσεγγίζει εταιρείες στο εξωτερικό, με μότο το “σχεδιάζουμε τοπικά, πουλάμε παγκόσμια”. Στην επιτυχία που γρήγορα συνάντησε, συνέβαλε, σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, το προϊόν το οποίο ήταν αρκετά εξειδικευμένο, το δίκτυο διασυνδέσεων και η εστίαση στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις.

Το τελευταίο, είναι ίσως αυτό που “λείπει” και από πολλές ελληνικές εταιρείες, αυτό που τις “εμποδίζει” από το να αναπτυχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι στη χώρα μας υπάρχει δυναμική στην τεχνολογία. “Στην Ελλάδα υπάρχουν ταλέντα, εξαιρετικοί μηχανικοί, αυτό που χρειάζεται είναι το επόμενο βήμα, να δοκιμάσουμε ακόμα κι αν αποτύχουμε”, συμπλήρωσε.

Η “δοκιμή” αυτή είναι που απέδωσε και στην περίπτωση της Think Silicon, οδηγώντας σε συνεχή ανάπτυξη και τελικά στο μεγάλο deal με την Applied Materials.

Τώρα, έχοντας έναν “κολοσσό” να την στηρίζει, η εταιρεία θα παραμείνει στην Πάτρα και την Αθήνα, όπου διατηρεί γραφεία και θα μεγαλώσει την ομάδα της, που αποτελείται σήμερα από 25 άτομα. “Παράλληλα, θα αναπτύξουμε την τεχνολογία μας, σχεδιάζοντας όλο και καλύτερα προϊόντα, ενώ θα “μπούμε” και στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, με μια γκάμα στοχευμένων λύσεων” σημείωσε ο Ιάκωβος Σταμούλης.

Απαντώντας, στη συνέχεια, ερώτηση για το πώς θα δημιουργηθούν περισσότερες “Think Silicon” στην Ελλάδα, ο ίδιος τόνισε: “Χρειάζεται εξωστρέφεια και βοήθεια από το κράτος. Το κράτος πρέπει να αφαιρεί εμπόδια από τον δρόμο μιας μικρής εταιρείας, απλοποιώντας τις διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσότερο”.

Κλείνοντας, ο ίδιος εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε μεγάλες εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και γενικότερα, με πολλά κομμάτια να “κουμπώνουν” σταδιακά. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η θέση της Ελλάδας σε αυτό το “μέλλον” θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή τόσο λόγω του δυναμικού της όσο και λόγω της θέσης της, μακριά από τον πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το emea.live και τη συζήτηση με τον Ιάκωβο Σταμούλη, παρακάτω:

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις