Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μπορούν τα επενδυτικά funds να σώσουν τον πλανήτη;

Πριν από λίγο καιρό, η Carlyle Group εξαγόρασε μια εταιρεία που πουλάει “σκληρά” προϊόντα χημικού καθαρισμού. Στη συνέχεια τα στελέχη της εταιρείας, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο, άρχισαν να μετασχηματίζουν την εταιρεία και λίγο καιρό αργότερα η Weiman Products πουλάει μια σειρά καθαριστικών προϊόντων, φιλικά προς το περιβάλλον που απευθύνονται σε καταναλωτές με οικολογική συνείδηση.

Οι πωλήσεις από τότε έχουν πολλαπλασιαστεί, κάτι που θα βοηθήσει την Carlyle να πουλήσει ευκολότερα την εταιρεία όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.

Στροφή στις “πράσινες επενδύσεις”

Διαδικασίες σαν αυτή είναι συνηθισμένες στον κόσμο των funds και για ένα επενδυτής σαν την Carlyle είναι λογικό να προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών που εξαγοράζει πριν τις πουλήσει. Όμως με αυτή της την τακτική, η Carlyle θέλει να τονίσει και κάτι άλλο.

Όπως και η Black Rock, επενδυτικά funds σαν την Carlyle θέλουν να αναδείξουν τέτοιες κινήσεις σαν την πιστοποίηση της δέσμευσης που έχουν λάβει για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα να αποδείξουν ότι τα επενδυτικά ιδιωτικά funds μπορούν να δημιουργήσουν έσοδα την ίδια στιγμή που σώζουν και τον πλανήτη.

“Πιστεύουμε πως η Weiman θα έχει μεγαλύτερη αξία πώλησης λόγω της εστίασης στην βιωσιμότητα των προϊόντων της” αναφέρει η Megan Starr, επικεφαλής του τμήματος “πράσινων επενδύσεων” της Carlyle. Η δουλειά της Starr στην Carlyle, στην οποία προσχώρησε πέρυσι, είναι να προωθήσει τις στρατηγικές περιβάλλοντος, κοινωνικής ευαισθησίας και διακυβέρνησης σε όλο το χαρτοφυλάκιο των 217 δισ. δολαρίων που διαχειρίζεται η εταιρεία, ακόμα κι αν αυτές οι επιχειρήσεις δεν είναι εύκολο να συμβαδίσουν με μια δέσμευση για το κλίμα. Αυτό κάνει την προσέγγιση της Carlyle διαφορετική από τους ανταγωνιστές της, όπως η KKR & Co. και η TPG Capital, που έχουν δημιουργήσει ειδικά ταμεία που στοχεύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμες επιχειρήσεις. Στην Carlyle, οι επενδύσεις στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων και στις χημικές ουσίες καθαρισμού υποτίθεται ότι είναι τρόποι για να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Το πρόβλημα της προώθησης ιδιωτικών κεφαλαίων σε “πράσινες επενδύσεις”, είναι πολλές φορές ή ίδια η φύση και οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων αυτών. Για παράδειγμα η Carlyle έχει μερίδιο στην Combined Systems, μια εταιρεία που κατασκευάζει δακρυγόνα. Σύμφωνα με την Carlyle, σήμερα δεν θα προχωρούσε σε μια αντίστοιχη επένδυση, επειδή αυτό θα παραβίαζε τις επενδυτικές της οδηγίες.

Επενδύσεις για ένα πιο “καθαρό” μέλλον

Μια βασική προϋπόθεση του “κινήματος” στο οποίο συμμετέχει και η Black Rock, είναι να αποθαρρυνθούν επενδύσεις σε εταιρείες που ευθύνονται για μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι επενδυτικές εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτό, υποστηρίζουν πως η αλλαγή μπορεί να έρθει ακόμα και από τα πιο απίθανα μέρη και από τις εταιρείες που παραδοσιακά έχουν χαμηλή “βαθμολογία” σε “πράσινες επενδύσεις”.

Αυτό εγείρει ένα μεγάλο ερώτημα: Μπορούν οι επενδύσεις σε εταιρείες που δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον πλανήτη να ωθήσουν πραγματικά την ατζέντα των “πράσινων επενδύσεων”;

Η Weiman το 2018 δεν πούλησε ούτε ένα προϊόν οικολογικού καθαρισμού. Η Unilever και άλλες εταιρείες έχουν αρχίσει να κινούνται επιθετικά  για να γίνουν τόσο ελκυστικός προορισμός εργασίας για ιδεαλιστές millenial εργαζόμενους, όσο και για ευαισθητοποιημένους καταναλωτές.

Η εταιρική διακυβέρνηση “κλειδί” για τις πράσινες επενδύσεις

Στην διαδικασία αλλαγής της Weiman, η Carlyle εξαγόρασε δύο ακόμα εταιρείες και με μια συνδυασμένη επένδυση άνω των 750 εκατ. δολαρίων δημιούργησε τη νέα Weiman, τα καθαριστικά της οποίας πληρούν πια τις προϋποθέσεις για την ειδική σήμανση “ασφαλής επιλογή” που εκδίδεται από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Η μικροδιαχείριση έφτασε σε λεπτομέρειες ακόμα και για την χρήση νερού στα εργοστάσια και την εγκατάσταση λαμπτήρων LED στα γραφεία της εταιρείας.

“Η Weiman ήθελε να κάνει αλλαγές αλλά δεν ήξερε το πως” αναφέρει η Heather Gaspar, επικεφαλής μάρκετινγκ και βιωσιμότητας στο Weiman. “Μέχρι να βοηθήσουμε, είχαν σπαταλήσει χρόνοι και κεφάλαια σε μέσες λύσεις οι οποίες δεν έλυναν το πρόβλημα”. Τα ιδιωτικά κεφάλαια έφεραν χρήματα και εμπειρογνωμοσύνη. Η Jackie Roberts, χημικός μηχανικός και εκτελεστικό στέλεχος της Carlyle, εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Weiman και βοήθησε στην οριοθέτηση του φάσματος των πιθανών πράσινων πιστοποιήσεων.

Με στόχο τα τρισεκατομμύρια των “πράσινων” επενδύσεων

Τα κεφάλαια που απευθύνονται σε “πράσινες” επενδύσεις έχουν “εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Το ταμείο της KKR ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια και πολλά ακόμα δισ. δολάρια αναζητούν επενδύσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Όπως υπολογίζεται, περίπου το ένα τρίτο των ιδιωτικών επενδυτικών funds στις ΗΠΑ σχεδιάζουν να τροποποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση του Νοεμβρίου από την εταιρεία PE Coller Capital, ενώ αντίστοιχη κατεύθυνση έχουν 3 στα 5 funds από Ευρώπη και Ασία.

Η πίεση πια μεταφέρεται στο γήπεδο των εταιρειών οι οποίες βλέπουν να χάνουν επενδύσεις επειδή δεν κάνουν αρκετά για την κλιματική αλλαγή, ενώ πετρελαϊκές εταιρείες βλέπουν επενδυτές όπως η Black Rock να ξηλώνουν ακόμα και το διοικητικό τους συμβούλιο επειδή δεν μειώνουν τις εκπομπές CO2. Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα επενδυτικά funds πιέζουν ακόμα και τις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε γεωτρήσεις και εξορύξεις άνθρακα.

Η εναρμόνιση με την πράσινη ανάπτυξη μπορεί επίσης να σημαίνει προσέλκυση κεφαλαίων προς επιχειρήσεις με ισχυρά κριτήρια περιβαλλοντικής και κοινωνικής διακυβέρνησης. Το ποσό των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν από ειδικά ταμεία επιπτώσεων το πρώτο εξάμηνο του 2019 αυξήθηκε στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, από 18 δισεκατομμύρια δολάρια για το σύνολο του 2018 και μόλις 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, σύμφωνα με τους συμβούλους της Bain & Company.

Η αλλαγή στόχευσης φέρνει αποτελέσματα

Η ζήτηση των καταναλωτών για βιολογικά και βιώσιμα εμπορικά σήματα είχε αυξηθεί πριν από την παγκόσμια πανδημία και οι ερευνητές της Nielsen προβλέπουν μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον. Στην αρχή της επιδημίας, η Weiman επικεντρώθηκε σε προϊόντα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον κορωνοϊό, αλλά λέει ότι παραμένει αφοσιωμένη στο νέο της πράσινο σχέδιο.

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της Carlyle, η εταιρεία αναφέρει ότι το 27% των πωλήσεων της Weiman είναι πράσινα προϊόντα – από το μηδέν στην αρχή της συνεργασίας τους. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προϊόντων καθαρισμού ενέκρινε μια στρατηγική αειφορίας για να ενισχύσει τη διαχείριση προϊόντων και να μειώσει το αποτύπωμα στην κατασκευή ενώ προωθεί την κοινοτική συμμετοχή. Υπάρχει τώρα ενημέρωση αειφορίας σε κάθε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Η Weiman μετράει τώρα 4 προϊόντα με πιστοποίηση “EPA Safer Choice” και ο στόχος είναι μέχρι τον Οκτώβριο να έχει φτάσει τα 30. Στα σημεία πώλησης των μεγαλύτερων αγορών των ΗΠΑ, το σύνολο των προϊόντων της έχει πιστοποιηθεί σαν “Προϊόν Βιώσιμης Ανάπτυξης”.

Τα επενδυτικά funds τελικά, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης για το μέλλον του πλανήτη

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις