Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Ηνωμένο Βασίλειο “ρίχνει” 500 εκατ. δολάρια στην OneWeb και τα βάζει με τον Elon Musk

Σε μια άτυπη “κούρσα” με αντίπαλο τον Elon Musk, μπαίνει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, επενδύοντας 500 εκατ. δολάρια στην -υπό πτώχευση- εταιρεία OneWeb.

Η OneWeb (όπως και η Starlink του Musk), είχε στόχο να δημιουργήσει ένα δορυφορικό δίκτυο που θα μετέδιδε υψηλής ταχύτητας internet στη Γη. Η εταιρεία είχε σηκώσει σχεδόν 3 δισ. δολάρια για αυτόν τον σκοπό, ωστόσο πτώχευσε τον Μάρτιο όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση από την SoftBank, η οποία ήταν και ο βασικός της επενδυτής.

Μέχρι την ημέρα της πτώχευσης, η εταιρεία είχε καταφέρει να εκτοξεύσει μόλις 74 από τους 648 δορυφόρους που προγραμμάτιζε. Την ίδια ώρα, η Starlink είχε ήδη θέσει σε τροχιά πάνω από 500 δορυφόρους.

Χάρη στη νέα επένδυση, που αγγίζει το 1 δις με τη συμμετοχή της Ινδικής Bharti Global (του τρίτου μεγαλύτερου παρόχου κινητής στον κόσμο), η OneWeb φαίνεται πως έχει τώρα μια δεύτερη ευκαιρία, που θα της επιτρέψει, μεταξύ άλλων, να επαναπροσλάβει όλους τους απολυμένους υπαλλήλους της.

Ο Υφυπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Alok Sharma, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το CNBC, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επενδύσει 500 εκατ. δολάρια και να λάβει ένα “σημαντικό” μετοχικό κεφάλαιο στην OneWeb, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο. Το μερίδιο αναφέρεται ότι είναι κοντά στο 20%.

“Η συμφωνία υπογραμμίζει το μέγεθος των φιλοδοξιών της Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή”, δήλωσε ο Sharma. “Η πρόσβασή μας σε έναν παγκόσμιο στόλο δορυφόρων έχει τη δυνατότητα να συνδέσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με ευρυζωνικές συνδέσεις, πολλούς για πρώτη φορά…η συμφωνία μας προσφέρει την ευκαιρία να αναπτύξουμε περαιτέρω την ισχυρή προηγμένη κατασκευαστική μας βάση εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξαγόρασε το προηγούμενο διάστημα μερίδια από πολλές high-tech εταιρείες, με στόχο να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν την πανδημική κρίση. Με τη συγκεκριμένη, η κυβέρνηση ελπίζει – εκτός των παραπάνω – ότι θα αποκτήσει μια ακριβή υπηρεσία Positioning, Navigation and Timing (PNT). που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θέση του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης Galileo της ΕΕ, από το οποίο πλέον έχει αποκλειστεί η χώρα λόγω Brexit.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις