Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί η Microsoft “θέλει” το TikTok;

Σε σχετική δημοσίευσή στο blog της, η εταιρεία δήλωσε μάλιστα ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία

Η Microsoft επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με την κινεζική εταιρεία ByteDance για να αποκτήσει τον έλεγχο της δημοφιλούς εφαρμογής TikTok στις ΗΠΑ.

Σε σχετική δημοσίευσή στο blog της, η εταιρεία δήλωσε μάλιστα ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία και ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η δημοσίευση αυτή ήρθε δύο μέρες αφότου η είδηση της εξαγοράς δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα διεθνή μέσα, προκαλώντας αντιδράσεις εκ μέρους του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος, στο άκουσμα της είδησης ειχε απαντήσει τότε ότι είναι ενάντια σε μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Microsoft και ότι θα κινηθεί για να απαγορεύσει το TikTok στις ΗΠΑ.

Περισσότερα για την εξαγορά

Η Microsoft και η ByteDance έχουν εξετάσει το γεγονός η πρώτη να αποκτήσει τον έλεγχο του TikTok σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Microsoft ενδέχεται να δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους επενδυτές να συμμετάσχουν στο deal. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές.

“Αυτή η νέα δομή θα βασιστεί στην εμπειρία που αγαπούν οι χρήστες του TikTok, προσθέτοντας ταυτόχρονα προστασία παγκόσμιας κλάσης, προστασία απορρήτου και ψηφιακή ασφάλεια”, δήλωσε η Microsoft. “Το μοντέλο λειτουργίας της υπηρεσίας θα κατασκευαστεί για να διασφαλίζει τη διαφάνεια στους χρήστες, καθώς και την κατάλληλη εποπτεία ασφάλειας από κυβερνήσεις σε αυτές τις χώρες.”

Η ασφάλεια στο επίκεντρο

Ο λόγος για τον οποίο ο Τραμπ τίθεται ενάντια στη δημοφιλή εφαρμογή, θέλοντας μάλιστα να την απαγορεύσει, είναι ότι η Ουάσινγκτον έχει υποψίες ότι αυτή χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Microsoft επιμένει στο ζήτημα των δεδομένων και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην ασφάλεια των αμερικανών χρηστών. Η εταιρεία δήλωσε ότι – εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία – θα διασφαλίσει ότι τα δεδομένα των χρηστών του TikTok στις ΗΠΑ θα βρίσκονται στη χώρα και ότι τα δεδομένα που αποθηκεύονται αλλού θα διαγράφονται αμέσω μετά τη μεταφορά τους.

Αυτός φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή το TikTok να συνεχίσει να χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό, σύμφωνα με το Reuters, ο Τραμπ παρά τις αρχικές  αντιδράσεις του συμφώνησε – μετά από συνομιλίες με τον CEO της Microsoft –  τελικά να δώσει περιθώριο 45 ημερών στην ByteDance προκειμένου να κλείσει μια συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό.

Και το Facebook;

Η εξαγορά του TikTok, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, ενδεχομένως θα περιπλέξει την σχέση της Microsoft με το Facebook, το οποίο αποτελεί έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές του TikTok. Η Microsoft είχε επενδύσει 240 εκατ. δολάρια στο Facebook το 2007 και έκτοτε οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί σε διάφορες πρωτοβουλίες. Τον Ιούνιο, όταν η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα κλείσει την υπηρεσία streaming βιντεοπαιχνιδιών Mixer, ενθάρρυνε τους χρήστες να στραφούν στο ανταγωνιστικό προϊόν του Facebook.

Η σχέση αυτή, όμως, δεν μπορεί να αποθαρρύνει τη Microsoft από μία τόσο μεγάλη και πιθανότατα προσοδοφόρα συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές λήψεις του TikTok, από την ημέρα της κυκλοφορίας του, έχουν ξεπεράσει το 1,5 δις, καθιστώντας το το έβδομο πιο δημοφιλές app της δεκαετίας των 10’s, ενώ μόνο στις ΗΠΑ, πέρυσι, η εφαρμογή “κατέβηκε” 46 εκατ. φορές. Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2020, το TikTok ήταν η κορυφαία σε λήψεις εφαρμογή παγκοσμίως, αφήνοντας πίσω ονόματα όπως το Facebook, το Messenger και το Snapchat.

Αυτό που μένει, λοιπόν, να δούμε είναι – αν τελικά οριστικοποιηθεί η συμφωνία – πώς θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες, τόσο σε επίπεδο θεσμικό όσο και σε επίπεδο ανταγωνισμού.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις