Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Απώλειες-ρεκόρ για την Airbnb το δεύτερο τρίμηνο του 2020

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 η Airbnb, καθώς η πανδημία περιόρισε δραματικά τα ταξίδια και την τουριστική δραστηριότητα παγκοσμίως,

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το οποίο δημοσιεύει την είδηση πριν την επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, τα έσοδα της εταιρείας έπεσαν στα 335 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας μείωση 67% από το αντίστοιχο διάστημα το 2019 (1 δις).

Τα στοιχεία αυτά, αν και αναμενόμενα, αναδεικνύουν την κάμψη του τουριστικού κλάδου. Από τα μέσα Φεβρουαρίου, μόνο στην Αμερική, τα ξενοδοχεία έχασαν περισσότερα από 46 δισ. δολάρια ενώ η πληρότητα έχει φτάσει κάτω από το 35%. Την ίδια ώρα, το 70% των εργαζομένων του κλάδο έχει απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με αρμόδιους φορείς.

Η Airbnb από την πλευρά της, τον Απρίλιο ανακοίνωσε ότι το 80% των κρατήσεών της είχε ακυρωθεί, στοιχίζοντάς της πάνω από 1 δις. Για να αντιμετωπίσει την κρίση, η εταιρεία σήκωσε 2 δισ. δολάρια και προχώρησε σε περικοπές εξόδων, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό και έτσι, τον Μάιο, αποφάσισε να προχωρήσει στην απόλυση ενός μεγάλου ποσοστού του προσωπικού της.

Σε επιστολή προς τους υπαλλήλους του τότε, ο Brian Chesky, είχε κάνει λόγο για την “πιο οδυνηρή κρίση της ζωής μας”, λέγοντας ότι το πλήγμα για την Airbnb είναι τεράστιο και ότι τα φετινά έσοδα αναμένεται να είναι τα μισά της περσινής χρονιάς.

Σχέδια για IPO, παρά την κρίση

Χθες, ρεπορτάζ της Wall Street Journal ανέφερε ότι η εταιρεία σκοπεύει να υποβάλει IPO (Αρχική Δημόσια Εγγραφή) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, μέσα στον Αύγουστο. Η εταιρεία προγραμμάτιζε αυτήν την κίνηση για τις αρχές του 2020, ωστόσο τα σχέδιά της μπήκαν στον “πάγο” λόγω της πανδημίας.

Η εταιρεία θεωρεί ότι τόσο η ίδια όσο και ο τουριστικός κλάδος γενικότερα έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, αφού στις 8 Ιουλίου, κατέγραψε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, περισσότερες από 1 εκατ. κρατήσεις.Το ίδιο λένε και οι αναλυτές σχετικά με την απόφαση της εταιρείας να μπει στο χρηματιστήριο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις