Οι νικητές του έκτου διαγωνισμού Bluegrowth Piraeus

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο 6ος διαγωνισμός καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία Bluegrowth Piraeus, μια πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2020».

Η εκδήλωση είχε σκοπό να δώσει την ευκαιρία στις startup ομάδες που έχουν ενταχθεί στην πρώτη φάση του διαγωνισμού να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Οι συμμετέχουσες startups έχουν δουλέψει ήδη από τον Ιούλιο τη συνολική επιχειρηματική τους πρόταση και η εκδήλωση ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για μία πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση, σε ένα ιδιαίτερα «απαιτητικό» κοινό, το οποίο περιλάμβανε μέλη της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως στην Ελλάδα της νέας εποχής, η πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιώς να διοργανώσει τον διαγωνισμό καινοτομίας Bluegrowth για το έτος 2020, είναι μία εξαιρετικά επιτυχής πρωτοβουλία, διότι μέσα στo πλαίσιo του διαγωνισμού αυτού, χτίζονται οι καλές επιχειρηματικές πρακτικές και συνεχάρη τον Δήμο και τον Δήμαρχο Πειραιά.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ο διαγωνισμός Bluegrowth Piraeus, αποτελεί πλέον θεσμό και αντικατοπτρίζει την καινοτομία στην επιχειρηματική δράση, μέσα από πρωτότυπες και χρηστικές ιδέες. Στη συνέχεια, ανέφερε πως δράσεις όπως το «Blue Lab» αποτελούν πρωτοβουλίες προς μίμηση και συμβάλλουν καθοριστικά στην επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως το «Bluegrowth Piraeus» είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Στη συνέχεια ανέφερε: «Φιλοδοξούμε με τη δημιουργία της πολιτείας καινοτομίας, επί της οδού Πειραιώς, να γίνει ο Δήμος Πειραιά η φυσική έδρα καινοτομίας της χώρας, όχι μόνο για τη γαλάζια ανάπτυξη, αλλά για πολλούς διαφορετικούς τομείς. Συγχαίρουμε τον Δήμο Πειραιώς γι΄ αυτήν την πρωτοβουλία».

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε πως ο διαγωνισμός «BlueGrowth» αποτελεί έναν πολύ σημαντικό θεσμό για την πόλη, που προάγει και στηρίζει καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Άγγελος Κότιος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως η “Γαλάζια Ανάπτυξη” είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα, σημειώνοντας: «Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε συνεργασία με τον Δήμο και με τους φορείς του Πειραιά, μπορεί να συμβάλει στον τοπικό σχεδιασμό της Γαλάζιας Οικονομίας».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Βαγγέλης Κυριαζόπουλος.

Η κριτική επιτροπή ψήφισε τους δύο πρώτους νικητές του διαγωνισμού. Τα χρηματικά έπαθλα ήταν 3000 και 2500 ευρώ. Το κοινό που παρακολούθησε τον διαγωνισμό μέσω live stream ψήφισε τον τρίτο νικητή με χρηματικό έπαθλο 1500 ευρώ.

Η κριτική επιτροπή μετά από την παρουσίαση των επιχειρηματικών ιδεών από τους διαγωνιζομένους αποφάσισε το πρώτο βραβείο να δοθεί στη ομάδα Νο 9 BlueAir, το δεύτερο βραβείο στην ομάδα Νο 5 FISHING ROD-TRIP  και το τρίτο βραβείο – Βραβείο Κοινού. Το κοινό μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία ψήφισε την ομάδα Νο 6. Έξυπνος Ανιχνευτής Μάσκας προσώπου.

Την παρουσίαση έκαναν ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης και η Καθηγήτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη «Blue Growth Piraeus», Διευθύντρια του ΠΜΣ (M.S.c.) «Sustainability and Quality in Marine Industry», του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Φανή Σακελλαριάδου.

Ο κ. Καρύδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Μέσα στους επόμενους μήνες προχωράμε, υλοποιώντας χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας(ΟΧΕ), στη δημιουργία κέντρου στήριξης 400 επιχειρήσεων (ΚΣΕ) και στην υποστήριξη 180 νεοφυών επιχειρήσεων του Πειραιά, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, όπως και στη δημιουργία εργαστηρίου makerspace, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και παραγωγής νέων προϊόντων από υλικά όπως πχ ύφασμα, ξύλο και πλαστικό. Σε μια εποχή που οι οικονομίες όλων των χωρών της Ευρώπης, αλλά και της πατρίδας μας δοκιμάζονται από την πανδημία, στον Δήμο Πειραιά συνεχίζουμε, προχωράμε μπροστά με πίστη και δύναμη. Οι ιδέες κινούν τον κόσμο, αλλά οι πράξεις τον αλλάζουν».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις