Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H πανδημία έφερε ρεκόρ τεχνολογικών επενδύσεων

Οι εταιρείες δαπάνησαν περίπου 15 δισ. δολάρια επιπλέον ανά εβδομάδα σε τεχνολογία ώστε να εξασφαλίσουν ασφαλή εργασία από το σπίτι στη διάρκεια της πανδημίας, αποκαλύπτει η έρευνα “2020 Harvey Nash/KPMG CIO Survey”.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις επενδύσεων σε τεχνολογία στην ιστορία – με τα ηγετικά στελέχη των τμημάτων ΙΤ παγκοσμίως να δαπανούν σε μόλις τρεις μήνες περισσότερα από την ετήσια αύξηση του προϋπολογισμού τους, μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης και την επιβολή των lockdowns.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 4 200 ηγετικά στελέχη τμημάτων πληροφορικής (και αναλύθηκαν απαντήσεις από επιχειρήσεις με συνολικές δαπάνες για την τεχνολογία που ξεπερνούν τα 250 δισ. δολάρια. Η έρευνα για την ηγεσία πληροφορικής στον κόσμο αποκάλυψε ότι παρά αυτήν την τεράστια αύξηση των δαπανών, με την ασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων να αποτελούν τις κορυφαίες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της νόσου COVID-19, οι 4 στου 10 ηγέτες τμημάτων πληροφορικής αναφέρουν ότι η εταιρεία τους δέχθηκε περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις. Πάνω από τα τρία τέταρτα των επιθέσεων αυτών αφορούσαν προσπάθειες phishing (83%), και σχεδόν τα δύο τρίτα κακόβουλο λογισμικό (62%) υποδηλώνοντας ότι η μαζική στροφή προς την εργασία κατ’ οίκον έχει διευρύνει την έκθεση των επιχειρήσεων σε κίνδυνο από το προσωπικό τους.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εύρεση εξειδικευμένων επαγγελματιών στην κυβερνοασφάλεια για να υποστηρίξουν αυτήν την απότομη στροφή στην εργασία από το σπίτι – και αναφέρουν ότι η κυβερνοασφάλεια (35%) αποτελεί πλέον την πιο περιζήτητη τεχνολογική δεξιότητα στον κόσμο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια δεξιότητα σχετική με την ασφάλεια έχει βρεθεί στην κορυφή των παγκόσμιων ελλείψεων σε τεχνολογικές δεξιότητες εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Παρόλο που οι δαπάνες για την τεχνολογία αυξήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα οι σχετικοί προϋπολογισμοί θα βρεθούν υπό αυξανόμενη πίεση την χρονιά που έρχεται. Πριν την πανδημία, περισσότεροι από τους μισούς (51%) ηγέτες των τμημάτων πληροφορικής ανέμεναν μια αύξηση των προϋπολογισμών τους επόμενους 12 μήνες, με το ποσοστό αυτό όμως να πέφτει στο 43% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν παύει βέβαια να πρόκειται για μια καθαρή αύξηση των προϋπολογισμών και σχεδόν διπλάσια από την δαπάνη για τεχνολογία το 2009 – στον απόηχο τότε της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Κρίσης του 2008.

Άλλα βασικά ευρήματα από την ίδια έρευνα για την τεχνολογία  είναι τα εξής:

Οι ψηφιακές εταιρείες ξεχωρίζουν – Οι ηγέτες της ψηφιακής τεχνολογίας ήταν πιο πιθανό, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, να πραγματοποιήσουν επιπλέον επενδύσεις σε τεχνολογία ως αποτέλεσμα της νόσου COVID-19 – με 50% περισσότερες επιχειρήσεις που είναι «πολύ» ή «εξαιρετικά αποτελεσματικές» στην χρήση ψηφιακών τεχνολογιών να δαπανούν ένα επιπλέον 21-50%. Οι επενδύσεις αυτές εστίασαν σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας των τεχνολογιών Distributed Cloud (42%) και SaaS (Λογισμικό ως Υπηρεσία) (34%). Η κρίση κατόρθωσε να αναδείξει ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των εταιρειών που στηρίζουν τη στρατηγική τους στην τεχνολογία και αυτών που δεν το κάνουν.

Ανησυχίες για την ψυχολογική υγεία – 8 στα 10 ηγετικά στελέχη των τμημάτων ΙΤ ανησυχούν για την ψυχολογική υγεία της ομάδας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε 6 στους 10 ηγέτες τμημάτων ΙΤ (58%) να υλοποιήσουν προγράμματα για την υποστήριξη του προσωπικού τους.

 Άνοδος των επενδύσεων στο cloud – Μετά τις επενδύσεις στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων (47%), οι επενδύσεις στις υποδομές και το cloud βρέθηκαν στην τρίτη θέση των τεχνολογικών επενδύσεων στη διάρκεια της νόσου COVID-19, με τον αριθμό των ηγετικών στελεχών των τμημάτων πληροφορικής να εξετάζουν σοβαρά την εφαρμογή του Distributed Cloud σχεδόν να διπλασιάζεται σε μόλις 12 μήνες (από 11% στο 21%).

Ελλείψεις σε δεξιότητες – Προ πανδημίας, οι ελλείψεις σε δεξιότητες για το 2020 άγγιζαν ιστορικό υψηλό. Επομένως, οι ελλείψεις σε ταλαντούχο δυναμικό εξειδικευμένο στην τεχνολογία έχουν παραμείνει υψηλές, οριακά μόνο χαμηλότερες από τα επίπεδα της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Κρίσης του 2008. Εκτός των δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας (35%), οι επόμενες τρεις πιο σπάνιες τεχνολογικές δεξιότητες είναι η οργανωτική διαχείριση αλλαγών (27%), η επιχειρησιακή αρχιτεκτονική (23%) και η τεχνική αρχιτεκτονική και οι εξελιγμένες αναλύσεις (advanced analytics) στο 22% η κάθε μία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις