Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Έρχεται το La French Tech στην Αθήνα!

Το egg  σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο, διοργάνωσε χθες μια ημερίδα online με σκοπό τη διασύνδεση του ελληνικού και του γαλλικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εξωστρέφειας του egg, του επιχειρηματικού επιταχυντή της Eurobank.

Στόχος ήταν η διασύνδεση θεσμών, επενδυτών, καινοτόμων επιχειρήσεων αλλά και επιταχυντών από τη Γαλλία, η οποία διαθέτει ένα από τα πιο αναπτυγμένα οικοσυστήματα καινοτομίας διεθνώς, με επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις από τις πλατφόρμες Startup και Scale-Up του egg στους κλάδους του Τουρισμού, των επιστημών Υγείας, Ενέργειας – Περιβάλλοντος αλλά και υψηλής τεχνολογίας Deep Tech.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών, με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του ελληνικού και του γαλλικού οικοσυστήματος καινοτομίας, ήταν, η οικονομική σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Emmanuelle Boulestreau, η οποία μίλησε εκ μέρους του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας παγκοσμίως εν μέσω της πανδημίας αλλά και ενόψει της νέας πραγματικότητας που θα διαμορφωθεί στην post Covid εποχή, αναλύθηκαν διεξοδικά από τα πάνελ των ομιλητών στα οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Marie – Claude Taillandier Thomas, επικεφαλής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της BPI France αλλά και η Sylvie Cogneau, Head of International Consulting Activities.

Μια σημαντική είδηση που βγήκε από την χθεσινή εκδήλωση είναι ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την δημιουργία ελληνικής κοινότητας του οργανισμού La French Tech, ο οποίος είναι ο “ιθύνων νους” πίσω από το εξαιρετικά ανεπτυγμένο οικοσύστημα καινοτομίας της Γαλλίας.

Όλα ξεκίνησαν το 2013 όταν στην προεδρία του Ολάντ αποφασίστηκε ότι η Γαλλία θα πρέπει να επενδύσει στην επιχειρηματική ανάπτυξη γενικά και ειδικά στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα των Startups. Μέχρι τότε στην ουσία δεν υπήρχε η Γαλλία στον χάρτη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε το La French Tech και η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα BPI France.

Με στοιχεία του 2018 η BPI france είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στην Ευρώπη με πάνω από 25 δισ. ευρώ διαθέσιμα και ένα από τα πιο ενεργά κρατικά ταμεία επενδύσεων στον κόσμο μια και συμμετέχει άμεσα και έμμεσα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, είτε απευθείας είτε μέσω Funds of Funds ενώ είναι επενδυτής σε περίπου 80 VCs στη Γαλλία (σε σύνολο 100 περίπου). 85.000 επιχειρήσεις υποστηρίζονται από την Bpifrance σε όλη την Γαλλία και για αντιληφθούμε το μέγεθος της συνεισφοράς της στην οικονομία, στην Γαλλία υπάρχουν συνολικά γύρω στις 3,75 εκατ. επιχειρήσεις, 300 μεγάλου μεγέθους, 5.300 μεσαίου μεγέθους και 138.000 Μικρομεσαίες.

Σύμφωνα με το La French Tech υπάρχουν περίπου 20.000 Startups στη Γαλλία, 2.450 επενδυτές και 96 Accelerators. καθώς επίσης 3.000 μεγάλες επιχειρήσεις. Το δίκτυο La French Tech αναπτύσσεται σε 38 hubs στη Γαλλία και σε 48 hubs σε 100 πόλεις σε όλο τον κόσμο στόχος τους είναι η προώθηση του γαλλικού οικοσυστήματος αλλά και οι τοπικές συνέργειες όπως αυτή που ήδη έγινε με το egg.
Αν όλα πάνε καλά σε ένα χρόνο από σήμερα η Αθήνα θα προστεθεί στη λίστα.

Στα πολύ ενδιαφέροντα πάνελ, με διάφορες θεματικές, συμμετείχαν πολλές Startups, επενδυτές και Stakeholders από Ελλάδα και Γαλλία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα εδώ,

H Emmanuelle Boulestreau, μιλώντας εκ μέρους του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει χτίσει ένα πλούσιο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ η Γαλλία έχει αναδειχθεί σε αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς στην Ευρώπη όσον αφορά στην καινοτομία. Είναι στόχος μας να επεκτείνουμε τους επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Θέλουμε αυτή η εκδήλωση να είναι το πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση μιας γαλλικής Τεχνολογικής Κοινότητας στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2021. Αναμένουμε αποτελέσματα όπως είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, η προσέλκυση επενδύσεων, η υλοποίηση κοινών έργων, καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προστιθέμενης αξίας».

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου υπογράμμισε:
«Το egg παραμένει ένα φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο υποστηρίζουμε οικονομικά προκειμένου να διευκολύνουμε την μετάβαση του στην επόμενη φάση, η οποία είναι μεν πιο απαιτητική αλλά και πολλά υποσχόμενη. Η ελληνική αγορά Start-Up υφίσταται τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ορισμένοι κλάδοι επηρεάζονται περισσότερο από κάποιους άλλους και όσο περισσότερο επηρεάζονται τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχουν για την άμεση στήριξή μας. Για την Eurobank η υποστήριξη της καινοτομίας είναι μια κορυφαία επιχειρηματική επιλογή. Για το egg αποτελεί την αιτία ύπαρξής του. Σε κάθε ιστορία ανάπτυξης έρχεται μια στιγμή που η αυτοδύναμη πορεία δεν επαρκεί. Το egg έχει φθάσει σε αυτό το σημείο και είναι τώρα η στιγμή να επιλέξουμε συνεργάτες. Θα χαρούμε πολύ να δούμε συνεργασίες με την Γαλλία. Η προσφορά της βοήθειάς μας σε ελληνικά Startups να εδραιώσουν ισχυρούς δεσμούς με γαλλικές νεοφυείς εταιρείες και ο συνδυασμός των δύο οικοσυστημάτων μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας για την επιτυχία μας και αμοιβαία επωφελής για τις δύο πλευρές».

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις