Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σπύρος Ιωακείμ – Azure Architect

Στις 5 Οκτωβρίου 2020, η Microsoft ανακοίνωσε την απόφασή της για δημιουργία Datacenter στην Ελλάδα. Μέσω αυτών οι πελάτες θα μπορούν να έχουν ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα λόγω γεωγραφίας και οι εταιρίες που έχουν περιορισμό στην εξαγωγή δεδομένων στο εξωτερικό, θα μπορούν να κάνουν πλέον υβριδική ή ολική μετάβαση στο cloud.

Επιπλέον η Ελλάδα αποκτά το δικό της σημείο πρόσβασης για το Microsoft Global Network, ένα δίκτυο οπτικών που ξεπερνάει τα 260.000 χλμ και έχει 165 σημεία παρουσίας. Οποιαδήποτε υπηρεσία βρίσκεται στα datacenters της Microsoft, οπουδήποτε στον κόσμο, θα δρομολογείται μέσω του Ελληνικού region και στη συνεχεία μέσω του Global Network, οπότε και θα επιτυγχάνεται καλύτερη απόκριση και ταχύτητες συνολικά. Μέσου του Global Network, οι εταιρίες θα μπορούν να διασυνδέσουν τα γραφεία τους σε όλο το κόσμο με πολύ χαμηλότερο κόστος από τα μισθωμένα κυκλώματα και οι ιδιώτες θα έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση μέσω ταχύτερης πρόσβασης σε υπηρεσίες που μπορεί να τρέχουν σε άλλα Microsoft datacenters, όπως τα Onedrive, Hotmail, XBOX υπηρεσίες, αλλά ακόμη και υπηρεσιών του Playstation λόγω της συμφωνίας που έχουν συνάψει η Microsoft και η Sony για το Azure.
Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από το Ελληνικό region θα είναι οι εξής: Microsoft Azure, Microsoft 365 και Dynamics 365 & Power Platform. Επίσης παρέχονται πάνω από 90 πρακτικές και εργαλεία συμμόρφωσης με τους κανονισμούς GDPR, HIPPA/HITECH, ISO/IEC 27018, PCI DSS κ.α.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει μια εταιρεία startup ή μια υπάρχουσα εταιρία που θέλει να μεταβεί στο cloud είναι το κόστος καθώς δεν χρειάζεται να επενδύσει σε servers μεταβαίνοντας από CAPEX σε μοντέλο OPEX. Ουσιαστικά, πληρώνουμε ότι χρησιμοποιούμε και έχουμε ευελιξία και ελαστικότητα στις υπηρεσίες που καταναλώνουμε. Πρακτικά δεν υπάρχουν όρια στην επεκτασιμότητα και για αυτό το cloud είναι ιδανικό για Big Data και Machine Learning. Το Azure προσφέρει έτοιμα εργαλεία AI, τα γνωστά ως Cognitive Services, με τα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε πολύ γρήγορα έξυπνες εφαρμογές και να αυτοματοποιήσουμε διαδικασίες. Μέσω των υποδομών του Azure διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων από πιθανές φυσικές καταστροφές και κυβερνοεπιθέσεις. Δεν ξεχνάμε όμως ότι συνολικά οι υπηρεσίες από το cloud παρέχονται με το μοντέλο shared responsibility.

Συμπερασματικά είναι μια επένδυση που μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στις υποδομές των υπηρεσιών Internet καθώς και να παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της περαιτέρω ανάπτυξης της χώρας μας.

O Σπύρος Ιωακείμ είναι, Azure Cloud Architect, IT Consultant

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις