Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το EIT Innoenergy έχει βάλει στόχο να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με πράσινο υδρογόνο!

Το EIT Innoenergy, το ευρωπαϊκό hub επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας, δημιουργεί το European Green Hydrogen Acceleration Center (EGHAC), στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναπτύξει μια οικονομία πράσινου υδρογόνου, ύψους 100 δισ. ευρώ έως το 2025.

Το EIT πιστεύει ότι το πράσινο υδρογόνο, πρέπει να γίνει το κεντρικό στοιχείο στη μετάβαση της Ευρώπης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, αφού θα μείωνε τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, για τις οποίες η ήπειρος ξοδεύει 320 δισ. ευρώ ετησίως. Πράσινο υδρογόνο είναι αυτό που παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως εξηγεί ο Jacob Ruiter, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του EIT InnoEnergy, “η εμπορευματοποίηση του πράσινου υδρογόνου είναι ζωτικής σημασίας για να πετύχει η Ευρώπη τους φιλόδοξους στόχους της και να γίνει η πρώτη ήπειρος με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για την εξάλειψη του άνθρακα στις βαριές βιομηχανίες και μεταφορές, και [το υδρογόνο] μπορεί να παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στην ευελιξία του δικτύου παραγωγής, μέσω της αποθήκευσης“.

Βάσει των παραπάνω, το  EGHAC υπόσχεται να επιταχύνει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε κλίμακα gigawatt, καθώς βασική προτεραιότητα είναι να το καταστήσει φθηνότερο, ώστε οι βιομηχανίες να έχουν λόγο να απομακρυνθούν από τις μορφές ενέργειας που χρησιμοποιούν σήμερα. Από εκεί και πέρα, το νέο κέντρο φιλοδοξεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας ολόκληρης αλυσίδας αξίας, να ομαλοποιήσει τη χρήση του πράσινου υδρογόνου και να αυξήσει την αφομοίωση του στην αγοράς. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του EIT Innoenergy, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν μισό εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις