Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Startup domX και το ΟΠΑ στοχεύουν να κάνουν τους καταναλωτές ενεργειακά υπεύθυνους

Ερευνητές της Startup domX από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) θα συμμετάσχουν στο ερευνητικό έργο NUDGE (“Nudging consumers towards energy efficiency through Behavioral Science”) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο των φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με στόχο την εξάλειψη των εκπομπών CO2 έως το 2050, πολλές επενδύσεις επικεντρώνονται στην ανάπτυξη υποδομών και λύσεων που παρέχουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τις οικιακές καταναλώσεις τους. Ωστόσο η δραστική μείωση της κατανάλωσης προϋποθέτει και θεμελιώδεις αλλαγές στη συμπεριφορά του καταναλωτή, από τον τρόπο χρήσης των οικιακών συσκευών και τις καθημερινές συνήθειές του έως την γενικότερη προσέγγιση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Το έργο NUDGE θα χρησιμοποιήσει τεχνικές από την Συμπεριφορική Επιστήμη (Behavioral science) και τη Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology), με βάση τη μέθοδο των στοχευμένων ωθήσεων (Nudges) του R. Thaler που έλαβε το βραβείο Nobel στις Οικονομικές Επιστήμες το 2017. Ακολούθως, το έργο θα χρησιμοποιήσει μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης για να αναλύσει διαφορετικά προφίλ καταναλωτών, με απώτερο στόχο να τους παρέχει τις κατάλληλες ωθήσεις μέσω ειδικά σχεδιασμένων διεπαφών χρήστη (π.χ. εφαρμογή κινητού τηλεφώνου) και λύσεων έξυπνης διαχείρισης ενέργειας (π.χ. έξυπνοι μετρητές, θερμοστάτες, αυτοματισμοί) για τη βελτίωση της ενεργειακά αποδοτικής συμπεριφοράς τους. Πιλοτικές δοκιμές θα διεξαχθούν σε 5 χώρες (Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία και Κροατία) και σε διαφορετικούς τύπους καταναλωτών (π.χ. νοικοκυριά, ενεργειακές κοινότητες, σχολεία), ανοίγοντας το δρόμο για το σχεδιασμό πολιτικών προσαρμοσμένων στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες κάθε χώρας.

Η ερευνητική ομάδα της domX καθοδηγείται από το Δρ. Ευστράτιο Κερανίδη, ενώ η επιστημονική ομάδα του ΟΠΑ καθοδηγείται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιορδάνη Κουτσόπουλο. Το έργο NUDGE χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 (Grant Agreement no. 957012) και θα εκτελεστεί με τη συμμετοχή 10 φορέων από 7 χώρες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις