Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σημαντική μείωση των επενδύσεων σε γυναίκες founders το 2020

Οι παγκόσμιες χρηματοδοτήσεις VC προς εταιρείες με γυναίκες founders μειώθηκαν σημαντικά το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Crunchbase. Παρόλο που επενδυτές και επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η πτώση αυτή οφείλεται στον κορωνοϊό, είναι σίγουρο ότι η πανδημία επηρέασε περισσότερο τις γυναίκες στο επιχειρείν.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι περισσότερες από 800 startups με γυναίκες στο «τιμόνι» έλαβαν φέτος συνολικές χρηματοδοτήσεις ύψους 4.9 δισ. δολαρίων – μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου – ποσό μειωμένο κατά 27% σε σχέση με πέρυσι. Η πτώση αυτή αναμένεται βέβαια να μειωθεί καθώς πολλές χρηματοδοτήσεις καταγράφονται καθυστερημένα μετά το τέλος του έτους, ωστόσο το ποσοστό θα είναι και πάλι σημαντικό.  Σημαντική μείωση καταγράφεται επίσης φέτος και στον αριθμό των «γυναικοκρατούμενων» εταιρειών που κατάφεραν να γίνουν μονόκεροι. Μέχρι στιγμής, μόλις 10 από τους 120 νέους μονόκερους έχουν γυναίκα founder, ενώ πέρυσι οι εταιρείες αυτές ήταν 21!

Πέρα από τα φετινά στοιχεία πάντως, κοιτώντας κανείς τη «μεγαλύτερη εικόνα» διαπιστώνει μια πρόοδο στα εν λόγω στοιχεία. Συγκεκριμένα, ο απόλυτος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων με γυναίκες ιδρυτές που έχουν συγκεντρώσει χρηματοδότηση από το 2015 ανέρχεται σε περισσότερες από 4.200, ενώ 7.700 είναι αυτές που έχουν ιδρυθεί από γυναίκα και άνδρα. Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν αύξηση 72% στις εταιρείες με γυναίκες ιδρυτές και 56% στις «κοινές», σε σχέση με το διάστημα 2011-2015.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις