Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κορυφαίοι disruptors του 2020; Οι ψεκασμένοι!

Τα συνδύασαν όλα. Και υψηλή τεχνολογία. Και σκληρή εργασία και καινοτομία. Και ομαδικότητα. Και πνεύμα εθελοντισμού. Και ευελιξία, και ταχύτητα αντίδρασης. Και κατάφεραν υψηλό ROI (return on investment), μια και οι επενδύσεις που έκαναν ήταν μηδαμινού κεφαλαίου. Ταυτόχρονα το μεγαλύτερο επίτευγμά τους ήταν η προσέλκυση μεγάλου και φανατικού πλήθους σε ένα ριζικό disrupt στον κοινωνικό ιστό. Ποιοι ήταν αυτοί οι θαυματουργοί; Μα ποιοι άλλοι από τους ψεκασμένους της χρονιάς που μόλις αποχαιρετήσαμε!

Τι Σώρος, τι Ιλουμινάτι, τι ψεύτικος κορωνοϊός, τι μάσκες που περιέχουν το τσιπάκι του Μπιλ Γκέιτς, τι 666 που θα μας σημαδέψει με το εμβόλιο, τι θαυματουργά φάρμακα για τον ιό που δεν μας τα δίνουν οι διεθνείς συνωμότες, τι Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, τι Πρωτόκολλα Σοφών της Σιών! Όλα τα βρήκαν, όλα τα είπαν, όλα τα διακίνησαν, όλα τα ανακάλυψαν. Έτσι οι εγχώριοι συνωμοσιολόγοι σε μια πανδαισία φημολογίας, που όσο πέρναγαν οι μήνες ολοένα και θέριευε, κατάφεραν το απίστευτο. Να κινητοποιήσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, να τους μετατρέψουν σε αμφισβητίες και αρκετούς από αυτούς σε υστερικούς της οργισμένης αντίδρασης. Από μανούλες του Διαδικτύου, που ενώ πρόπερσι δήλωναν πως «εγώ στο παιδί μου δεν κάνω εμβόλια», να μετεξελίσσονται σε μανάδες του «εγώ στο παιδί μου δεν βάζω μάσκα γιατί θα πνιγεί από το διοξείδιο» έως παραληρηματικούς παραμυθάδες του Ίντερνετ που, γυρνώντας βιντεάκια με ένα κινητό και διασπείροντάς τα σε δεκάδες site παραπληροφόρησης και «αποκαλύψεων», να βρίσκουν κοινό χιλιάδων σε κάθε τους αναμετάδοση.

Χτίστηκε έτσι στη χώρα υπόκωφα -αλλά όχι κρυφά- ένα κίνημα άρνησης, συνωμοσιολογίας και παραφιλολογίας, που ξεπέρασε κατά πολύ τις όποιες λογικές και αναμενόμενες καχυποψίες για την πανδημία που μας εξαθλίωνε. Δημιουργήθηκαν ομάδες, διακινήθηκαν εξωφρενικά σενάρια, ανακαλύφθηκαν «ειδήμονες» από το εξωτερικό αλλά και εγχώριοι που «μόνοι αυτοί ξέρουν την αλήθεια που οι άλλοι μας κρύβουν», έγιναν ακόμη και συνέδρια «ειδικών», ενώ στα κινήματα αυτά προσέτρεξαν πρόθυμα και αρκετοί επώνυμοι, άλλοι παρασυρμένοι, άλλοι απληροφόρητοι, άλλοι απλώς από ψώνιο δημοσιότητας.

Το αποτέλεσμα; Το είδαμε στο κλείσιμο του 2020. Μέσω του διαδικτύου (κυρίως) αλλά και από στόμα σε στόμα, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρχικά αρνήθηκε ότι υπάρχει πανδημία, μετά αρνήθηκε ότι υπάρχει λόγος να τηρούμε μέτρα προφύλαξης, στη συνέχεια αρνήθηκε ότι υπάρχει θεραπεία και, τέλος, αρνήθηκε ότι υπάρχει στόχος συλλογικότητας και αλληλοστήριξης.

Νομίζω πως μπαίνοντας στο 2021 και κάνοντας τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, πρέπει να τους αναγνωρίσουμε μια εκπληκτική μέθοδο σκέψης και δράσης: Να χρησιμοποιούν άριστα τα τεχνολογικά εργαλεία της ψηφιακής τηλεπικοινωνίας, να συγκροτούν «λογικά» επιχειρήματα, να διαστρέφουν τα δεδομένα που έτσι κι αλλιώς δεν καταλάβαιναν σε μια νέα δική τους «επιστήμη», να δημιουργούν συνειρμικά αυτοεκπληρούμενες θεωρίες, αλλά και να είναι αρκετά ευέλικτοι, ώστε να αρνούνται ό,τι ισχυρίζονταν χθες για να προχωρήσουν στο επόμενο «τελικό» επιχείρημά τους. Μια δηλαδή επανάσταση των ψεκασμένων, που κατάφεραν να γίνουν οι Startuppers της παράνοιας και οι disruptors του Ορθού Λόγου. Τα καλύτερα από όλους αυτούς; Προφανώς έρχονται.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις