Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πως η Inform Π. Λύκος στέφεται στις υπηρεσίες Digital Transformation και Fintech μέσω εξαγορών

Μια από τις πιο παλιές εταιρείες της Ελλάδας λύσεων εκτυπώσεων έχει γίνει πλέον ένας παγκόσμιος πάροχος εταιρικών λύσεων digital transformation και Fintech.

Η εταιρεία Inform Π. Λύκος Α.Ε. δημιουργήθηκε το 1982 με τους ιδρυτές της να βρίσκονται στον επιχειρηματικό στίβο της χώρας μας από το 1897, φέρνοντας στην Ελλάδα τις πρώτες χειροκίνητες μηχανές παραγωγής φακέλων. Η εταιρεία μέχρι τις αρχές του 2000 προσφέρει λύσεις μηχανογράφησης ειδικά σε  ότι αφορά εκτυπώσεις σε μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Την ίδια περίοδο το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ομίλου INFORM Π. Λύκος πλέον περιλαμβάνει και την διαχείριση ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες αλλά και παραγωγή προσωποποιημένων καρτών και λίγο αργότερα μπαίνει και στο e-billing και στις Smart cards ασφαλείας, ενώ ο όμιλος παραμένει δυνατός στις ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης εκτυπώσεων, λογαριασμών και εισιτηρίων εντός και εκτός Ελλάδας.

Αν και οι εξαγορές είχαν αρχίσει νωρίτερα εντός των συνόρων, το 2007 η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της AustriaCard με έδρα την Βιέννη, έναντι 30 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα  μεγάλο παίκτη στην αγορά Smart cards στην Ευρώπη και το 2011 απορροφά πλήρως την AustriaCard δημιουργώντας μια εταιρεία holding όπου και ανήκουν όλες οι εταιρείες INFORM Lykos, Austria Card σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται (Ελλάδα, Αυστρία, Ρουμανία, Τουρκία, Πολωνία κ.α.) και με κύκλο εργασιών 135 εκατ. ευρώ το 2019 και πάνω από 1.300 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και μεγάλες μονάδες παραγωγής εντύπων και καρτών.

Όπως ανέφερε ο CEO τoυ ομίλου,  Παναγιώτης Σπυρόπουλος, στην πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, στόχος της εταιρείας είναι η στροφή σε υπηρεσίες και η δυναμική είσοδος στο λεγόμενο digital. «Η αντίληψη των πελατών για την Inform Lykos είναι ότι πρόκειται για μία εταιρεία printing. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι χτίσουμε την εμπιστοσύνη στους πελάτες, ότι μπορούμε να παρέχουμε και ψηφιακά έργα. Το παραδοσιακό κομμάτι της αγοράς που έχει να κάνει με τα υφιστάμενα προϊόντα φθίνει, για αυτό και πρέπει να στραφούμε και σε κάτι άλλο», σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος.

Οι βάσεις για την είσοδο της εταιρείας στο χώρο της ολοκληρωμένης διαχείρισης ψηφιακών δεδομένων, του digital onboarding και των chatbots μπήκαν στην ουσία το 2019 με την εξαγορά των εταιρειών Sistec Next Docs και Sistec Confidential  στη Ρουμανία, όπου και δραστηριοποιείται ο όμιλος. Οι δύο αυτές εταιρίες είχαν μεγάλο μερίδιο της ρουμανικής αγοράς ολοκληρωμένης διαχείρισης ψηφιακών εγγράφων αλλά και των σχετικών διαδικασιών.
Την ίδια περίοδο η AUSTRIACARD Holdings εξαγοράζει την TAG Systems,  μια ευρωπαϊκή εταιρεία παραγωγής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και αποκτά παρουσία στις Η.Π.Α..

Μεγάλες και πετυχημένες υλοποιήσεις των παραπάνω υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι το Digital Onboarding της Εθνικής Τράπεζας (άνοιγμα λογαριασμού και έκδοση κάρτας μέσω του app για Smartphones) αλλά και η υλοποίηση της ATH.ΕNA Card / Ticket για τις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες στην Αθήνα, ενώ η εταιρεία συμμετέχει στον διαγωνισμό μαζί με το γαλλικό εθνικό τυπογραφείο για τις νέες ταυτότητες και διαβατήρια της χώρας μας.

H εξαγορά της ελληνο-κυπριακής Startup Cloudfin

Η Ελληνική INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. εξαγόρασε στις 10 Φεβρουαρίου 2021 το 56,5% της κυπριακής Startup ClouFin έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ. H CloudFin ιδρύθηκε το 2017 στη Κύπρο απo τον Δημήτρη Κοντινό, με πλούσια εμπειρία στο χώρο των συμβούλων επιχειρήσεων αλλά και στις Β2Β Startups.
Η CloudFin έχει αναπτύξει συστήματα SaaS για αυτόματη αναγνώριση και καταχώρηση δεδομένων στα εταιρικά συστήματα ERP (RPA), ERP Chatbots αλλά και ολοκληρωμένες υπηρεσίες finance για μεγάλους πελάτες σε Ελλάδα και Κύπρο και προφανώς όλα τα παραπάνω θα ενσωματωθούν με τις υπόλοιπες υπηρεσίες της INFORM αλλά και σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης (e-archiving), προϊόντα αναγνώρισης εγγράφων για τις διαδικασίες Know Your Customer/Business (KYC/KYB), με έλεγχο αυθεντικότητας και εξαγωγή δεδομένων από έγγραφα ταυτοποίησης (ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες οδήγησης) αλλά και από φορολογικά, εταιρικά και έγγραφα κοινής ωφέλειας.

Τέλος, ο όμιλος INFORM / AUSTRIACARD έχει μπει από το 2018 και στο χώρο το βιομηχανικού Internet of Things με την δημιουργία μιας αυτόνομης εταιρικής μονάδας, της Nautilus.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις