Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Cytech: Ένα πρότυπο καινοτομίας και εξέλιξης στην ελληνική τεχνολογική αγορά

Από τις πρώτες πλατφόρμες mobile marketing έως το πολυσυζητημένο PLF, η Cytech έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση, συνδυάζοντας την τεχνογνωσία με την κατάλληλη ομάδα και τις τεχνολογικές υποδομές.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ταχείες και μεγάλες αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα, η εξέλιξη και η προσαρμογή αποτελούν παράγοντες που δεν πρέπει να φοβάται μια επιχείρηση, αν θέλει να επιτύχει. Αυτό το «μυστικό» η Cytech το κατάλαβε πολύ νωρίς κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που σήμερα έχει καταφέρει να έχει ηγετική παρουσία σε μια σειρά από τομείς, προσφέροντας λύσεις που καλύπτουν διαφορετικές αλλά εξίσου σημαντικές ανάγκες.

Όλα ξεκίνησαν το 2001, όταν η εταιρεία ιδρύθηκε μέσα στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης. Η ομάδα τότε είχε αντιληφθεί ότι υπήρχε μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία στο χώρο του mobile, καθώς οι λύσεις που υπήρχαν δεν κάλυπταν τις ανάγκες της αναδυόμενης αγοράς που σχηματιζόταν γύρω από την κινητή τηλεφωνία. Ξεκίνησε, λοιπόν, να αναπτύσσει λογισμικό γι’ αυτόν το σκοπό και γρήγορα πέρασε στο χώρο του mobile marketing.

Αφού λάνσαρε μια σειρά από επιτυχημένες υπηρεσίες και πλατφόρμες, καινοτόμες σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2008, η Cytech έκανε το επόμενο βήμα και δοκίμασε την τύχη της στο εξωτερικό. Έτσι, μπήκε στο χάρτη των πλατφορμών για mobile messaging, marketing και payments δημιουργώντας πελάτες σε πάνω από 15 χώρες. Παράλληλα εξελίχθηκε προϊοντικά αλλά και τεχνικά για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των πελατών της, καταφέρνοντας να κοιτάξει «στα μάτια» τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Κάπως έτσι, έφτασε στο 2020, τη χρονιά που η εταιρεία επιλέχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να δημιουργήσει ένα μέρος του PLF, ενός από τα πρώτα συστήματα καταγραφής και ελέγχου εισερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε το καλοκαίρι για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας. Η ταχεία ποιοτική ανάπτυξη του συστήματος από την πλευρά της εταιρείας ήταν αυτή που ουσιαστικά έδωσε λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα την περίοδο αυτή, και αποδείχθηκε καθοριστική για την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα
στη Cytech και σε πολλούς φορείς του κράτους.

Θα έλεγε κανείς, παρακολουθώντας την πορεία της, ότι οι αλλαγές στην προσέγγιση της αγοράς με την προσθήκη νέων στελεχών και η ανάπτυξη του PLF ήταν τα σημεία – «κλειδιά» για την είσοδο της εταιρείας σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης. Αυτό γιατί η εμπιστοσύνη που δημιουργήθηκε από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης οδήγησε τη Cytech στην ανάληψη και άλλων έργων από διάφορα υπουργεία, αλλά και οργανισμούς, μερικά εκ των οποίων σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η εταιρεία συμμετείχε το τελευταίο διάστημα στο έργο «HealthyGateWays: Preparedness and action at points of entry», το οποίο μεταξύ άλλων αποσκοπεί στη δημιουργία της ηλεκτρονικής φόρμας εντοπισμού επιβάτη για κοινή χρήση και εκμετάλλευση από ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, συμμετείχε στο έργο «Προηγμένο Σύστημα Διαχείρισης έργων Υπουργείου Ναυτιλίας» του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αφορά τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό του υπουργείου να παρακολουθεί την πρόοδο των έργων σε επίπεδο δράσεων, εργασιών και στρατηγικού στόχου.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι χωρίς ποτέ να εγκαταλείπει τα αρχικά της προϊόντα και διατηρώντας την πελατειακή της βάση στο εξωτερικό, η εταιρεία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο χώρο των επιχειρήσεων, της τεχνολογίας αλλά και του κρατικού ψηφιακού μετασχηματισμού και προσαρμόζεται, αντιμετωπίζοντας οποιαδήποτε πρόκληση.

Για το επόμενο διάστημα, η ομάδα της Cytech εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να μας απασχολούν σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο τα ζητήματα της υγείας αλλά και της ασφάλειας των μετακινήσεων. Ο τρόπος που θα ταξιδεύουμε από εδώ και πέρα θα αλλάξει ριζικά δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα στα οποία η τεχνολογία θα μπορεί να δώσει απαντήσεις, λέει η ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το PLF θα συνεχίσει να έχει νόημα, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των ταξιδιωτών σε χώρες που δεν έχουν αναπτύξει «πιστοποιητικά» υγείας ή εμβολιασμού ή δεν έχουν δικά τους αντίστοιχα συστήματα.

Παράλληλα, «νόημα» θα αποκτήσουν και νέες λύσεις, τεχνολογίες και συστήματα που θα αφορούν τη ζωή μετά τον κορωνοϊό. Σε αυτήν τη νέα εποχή, έχοντας πολυετή εμπειρία στην κατασκευή προϊόντων αλλά και την πολύτιμη τεχνογνωσία που της προσέφερε η πρόσφατη ενασχόλησή της με έργα τεχνολογίας γύρω από την πανδημία, η Cytech αναμένεται να πρωταγωνιστήσει, καθώς έχει όλα τα εφόδια για να αναπτύξει καινοτόμα –και απαραίτητα– προϊόντα που θα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στον κλάδο της υγείας, πάντα απευθυνόμενη στην παγκόσμια αγορά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις