Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δωρεάν μαθήματα Τεχνητής Νοημοσύνης από την Εθνική Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών

Δωρεάν εκπαίδευση πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει η Εθνική Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, με τη σειρά μαθημάτων «Elements of AI», η οποία απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν και να κατανοήσουν τα στοιχειώδη για την ΤΝ και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί.

Τα μαθήματα παραδίδονται έως τις 30 Ιουνίου, εδώ ,  και ο καθένας μπορεί να τα παρακολουθήσει με το δικό του ρυθμό. Οι ενότητες είναι δύο:

  • Η πρώτη μάς εισάγει στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης απαντώντας στο ερώτημα: «Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τη ζωή μας, διερευνώντας τι είναι και τι δεν είναι δυνατόν να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη.
  • Η δεύτερη ενότητα, πιο εξειδικευμένη, πραγματεύεται τις μεθοδολογίες και διαδικασίες (όπως για παράδειγμα η χρήση αλγορίθμων, στοιχείων μηχανικής μάθησης και νευρωνικών δικτύων) που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για την ανάπτυξη εφαρμογών ΤΝ (η γνώση βασικών αρχών προγραμματισμού Python, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο, βοηθά στην μεγαλύτερη κατανόηση των θεμάτων που πραγματεύεται αυτή η ενότητα).

Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει κείμενα, εικόνες, ασκήσεις κατανόησης και αυτοαξιολόγησης, καθώς και πρόσθετο υλικό για περαιτέρω εμβάθυνση. Για την παρακολούθηση των μαθημάτων δεν απαιτούνται περίπλοκα μαθηματικά ή γνώσεις προγραμματισμού.

Η σειρά διαδικτυακών μαθημάτων «Elements of AI» διαμορφώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και τη φινλανδική εταιρεία τεχνολογίας Reactor με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Φινλανδίας στο πλαίσιο της Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως δηλώνει ο πρέσβης της Φινλανδίας, Jari Gustafsson, «οι καινούργιες επαναστατικές τεχνολογίες έρχονται κατά κύματα. Δημιουργούν καινούργιες αγορές και νέα success stories. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα τέτοιο δυνατό κύμα, είναι η τεχνολογία του μέλλοντος. Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί πολλά δεδομένα, πολλή υπολογιστική δυναμικότητα και πάνω από όλα την κατανόηση για το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η ΤΝ προϋποθέτει μία εξαιρετικά δυναμική συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Το “Elements of AI” είναι ένα εισαγωγικό μάθημα στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι ένα “μικρό δώρο” που έκανε η Φινλανδία στις χώρες-μέλη της ΕΕ στο τέλος της δικής της Προεδρίας στην ΕΕ, το 2ο εξάμηνο του 2019».

Τα μαθήματα διατίθενται δωρεάν στην Εθνική Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, η οποία ξεκίνησε «με στόχο να δίνουμε δωρεάν εκπαιδευτικό περιεχόμενο για ψηφιακές δεξιότητες», όπως έχει τονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Πρέπει διαρκώς να επιμορφώνεσαι για να μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός στη δουλειά. Και σε αυτό το πλαίσιο, κάθε σχεδιασμός που έχει σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας πρέπει να έχει στον πυρήνα του αυτού του τύπου τα προγράμματα, τις προσεγγίσεις. Είναι μία συντονισμένη προσπάθεια κι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό», σύμφωνα με τον υπουργό.

Το «Elements of AI» διατίθεται στο ελληνικό κοινό από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, ενώ η μετάφρασή στα ελληνικά (Α ενότητα) παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τη γλωσσική επιμέλεια του μαθήματος (Α ενότητα) ανέλαβε η Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις