Οι νικητές του 2ου ΝΟΥΝΟΥ Idea Challenge Sustainability – Βιωσιμότητα

Η FrieslandCampina HellasNOYNOY επιβράβευσε για δεύτερη φορά τους επιστήμονες της εγχώριας ακαδημαϊκής κοινότητας, για τις πρωτότυπες ιδέες τους στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, που είχαν ως επίκεντρο τη βιωσιμότητα. Η online εκδήλωση για την απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021.

Ο Διαγωνισμός «NOYNOY Idea Challenge» αποτελεί πρωτοβουλία της FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ σε σύμπραξη με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη συμβουλευτική εταιρεία μεταφοράς τεχνολογίας Break-Even Consulting.

O Διευθύνων Σύμβουλος της FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, δήλωσε: «Η εταιρεία μας πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ρόλο ευθύνης και δράσης μέσα από τη νέα στρατηγική βιωσιμότητας «Θρέφοντας έναν καλύτερο πλανήτη». Στο πλαίσιο αυτό και μετά τη μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας “ΝΟΥΝΟΥ Idea Challenge” συνεχίζουμε για μία ακόμα φορά την ανοιχτή επικοινωνία με ερευνητικές επιστημονικές ομάδες του τόπου μας. Είμαι πολύ περήφανος για όλες τις νέες συμμετοχές που αποδεικνύουν απτά ότι στη χώρα μας βαδίζουμε σταθερά στον δρόμο της βιωσιμότητας, αλλάζουμε τα δεδομένα της παραγωγής και προάγουμε μαζί ένα σημαντικό περιβαλλοντολογικό έργο ευθύνης. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό και σε εκείνες που διακρίθηκαν με βράβευση, δημιουργώντας θεμέλια και έμπνευση για ένα μέλλον πιο βιώσιμο για όλους».

Ο Άγγελος Τσακανίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Διαγωνισμού «NOYNOY Idea Challenge», επεσήμανε στην ομιλία του: «Ο Διαγωνισμός ΝΟΥΝΟΥ Idea Challenge-Sustainability αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των ροών γνώσης μεταξύ των φορέων του συστήματος έρευνας και καινοτομίας. Οι δράσεις αυτές αποτελούν έναν τρόπο κοινωνικής συμβολής των πανεπιστημίων και επιστροφής αξίας στην οικονομία και την κοινωνία. Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, το επίπεδο και αυτού του Διαγωνισμού ήταν ιδιαίτερα υψηλό, κάτι το οποίο φαίνεται και από το ακαδημαϊκό υπόβαθρο των συμμετεχόντων, καθώς και από την καινοτομική δυναμική των ιδεών που υποβλήθηκαν. Στόχος μας είναι ο Διαγωνισμός ΝΟΥΝΟΥ Idea Challenge να συνεχιστεί και με νέους κύκλους και να καταστεί θεσμός για την ενίσχυση και την ανάδειξη της καινοτομίας στη χώρα».

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταθέσουν προτάσεις για την Κλιματική αλλαγή & Ενέργεια, Προστασία του περιβάλλοντος & Κυκλική οικονομία, τη Βιώσιμη συσκευασία γαλακτοκομικών προϊόντων και Πράσινη αλυσίδα αξίας.

Τα βραβεία, που απονεμήθηκαν, είναι  τα εξής:

  • Συνεργασία με δομές της FrieslandCampina Hellas στο Wageningen για την ιδέα «Δημιουργία αποσταγματοποιείου για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών (αποστάγματα) από τυρόγαλα» από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Συμβουλευτική υποστήριξη από την εταιρεία FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ για την ιδέα «Παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας από απόβλητα της γαλακτοβιομηχανίας: Αξιοποίηση του τυρογάλακτος με χρήση βιοσυμβατών πράσινων διαλυτών» από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
  • Χρήση εγκαταστάσεων της εταιρείας FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ για την ιδέα «Παραγωγή προβιοτικού γιαουρτιού: βελτίωση ποιότητας προϊόντος μέσω εγκλεισμού των προβιοτικών βακτηρίων» από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
  • Χρηματικό έπαθλο 2000 € για την ιδέα «FISQUE Ψαρόσουπα στιγμής: ένα καινοτόμο και οικολογικό μείγμα για ένα απολαυστικό γεύμα στο λεπτό» από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις