Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Amazon δίνει 10 δολάρια για να “σκανάρει” το αποτύπωμα του χεριού σας

Η υπηρεσία αφορά σε ανέπαφες αγορές, χωρίς την ανάγκη χρήσης κάποιου άλλου εγγράφου ταυτοποίησης, εγείροντας βέβαια τον προβληματισμό για το μέλλον και την ασφάλεια των προσωπικών ορίων των πολιτών.

Η Amazon προσφέρει πίστωση 10 δολαρίων αν εγγράψετε τα βιομετρικά σας δεδομένα στο σύστημα αναγνώρισης αποτυπωμάτων παλάμης της εταιρείας, το Amazon One. Η προωθητική αυτή ενέργεια καλεί τους χρήστες να σκανάρουν το αποτύπωμα της παλάμης τους, μέσα από τον λογαριασμό τους στην Amazon, για να διεκδικήσουν την ανταμοιβή, αν και δεν είναι σαφές πού ακριβώς είναι διαθέσιμη.

Η Amazon άρχισε το Amazon One τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, τόσο ως έναν εύκολο τρόπο πληρωμής στα καταστήματα της εταιρείας, όσο και ως μια μελλοντική υπηρεσία ταυτοποίησης που μπορεί να  χρησιμοποιηθεί παράλληλα από άλλους χώρους και επιχειρήσεις.

Οι χρήστες απλώς τοποθετούν το χέρι τους πάνω από τους σαρωτές της εταιρείας, οι οποίοι αναγνωρίζουν το μοναδικό αποτύπωμα της παλάμης τους. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν για την επαλήθευση πληρωμών σε μαγαζιά, όπως και αντί για εισιτήρια εισόδου ή σχετικά προϊόντα κατανάλωσης.

Το Amazon One είναι προς το παρόν διαθέσιμο σε 50 τοποθεσίες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων Whole Food και Amazon Go. Τον Απρίλιο, η Amazon δήλωσε ότι χιλιάδες πελάτες έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία.

Ο κολοσσός του λιανεμπορίου παρουσιάζει το Amazon One ως ένα “γρήγορο, βολικό, ανέπαφο τρόπο ταυτοποίησης και πληρωμής με το πέρασμα ενός χεριού“. Ωστόσο, άλλοι επικρίνουν τη λειτουργία υποστηρίζοντας ότι αυτού του τύπου η τεχνολογία είναι περιττή, από τη στιγμή που παρόμοια οφέλη παρέχονται λ.χ. από τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ανέπαφων πληρωμών, μιλώντας για τους πιθανούς κινδύνους που θα επιφέρει και στην ασφάλεια, αν όχι την προσωπική ταυτότητα των πολιτών.

Ο ερευνητής ασφάλειας και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Reuben Binns, σχολίασε την κίνηση,  πέρσι στο The Verge, δηλώνοντας ότι “το πλεονέκτημα είναι ότι το έχετε πάνω σας όλη την ώρα, δεν είναι κάτι που μπορείτε να χάσετε, αλλά αυτό είναι επίσης ένα μειονέκτημα, επειδή δεν μπορείτε ποτέ να το αλλάξετε. Δε μπορείτε ποτέ να αλλάξετε την παλάμη σας, όπως αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασής σας ή άλλα σημεία αναγνώρισης”.

Πολλοί επίσης έχουν εκφράσει ανησυχίες για μια εταιρεία ειδικά όπως η Amazon που συλλέγει τέτοια δεδομένα. Η εταιρεία έχει επικριθεί και στο παρελθόν για τη χρήση της τεχνολογίας με αμφιλεγόμενα μέσα, μεταξύ των οποίων η πώληση μεροληπτικών αλγορίθμων αναγνώρισης προσώπου και η επέκταση του δικτύου, συνδεδεμένων με την αστυνομία, καμερών παρακολούθησης σε σπίτια.

H Amazon στοχεύει και σε άλλες επιχειρήσεις ώστε να χρησιμοποιούν το Amazon One σαν υπηρεσία ταυτοποίησης που θα της επέτρεπε ενδεχομένως να παρακολουθεί μαζικά τα άτομα, όχι μόνο σε καταστήματα, αλλά και σε εργασιακούς χώρους, γήπεδα κλπ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις