Ρεκόρ επενδύσεων σε εταιρείες-μονόκερους το 2021 – Ποιος κλάδος δείχνει το δρόμο

Η οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη δεν κατάφερε να ανακόψει την ανάπτυξη σε επίπεδα ρεκόρ των εταιρειών-μονόκερων το 2021, με τις επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης να συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων.

Αυτή η τάση αψηφά την τρέχουσα κατάσταση στην ήπειρο λόγω των περιοδικών lockdown, της αυξανόμενης ανεργίας, της απρόβλεπτης οικονομικής ανάπτυξης, των μεταλλάξεων της COVID-19 και της υποτονικής διάθεσης εμβολίων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και του 2021.

Έτσι, 23 ευρωπαϊκές και ισραηλινές εταιρείες μονόκεροι έχουν ήδη ολοκληρώσει συμφωνίες φέτος, σύμφωνα με την πλατφόρμα παρακολούθησης επενδύσεων Pitchbook, πλησιάζοντας ταχέως το σύνολο των 38 του 2020. Η κατά προσέγγιση αξία των μονόκερων στην Ευρώπη αυξήθηκε επίσης σε 122,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 με το Pitchbook να αναμένει τώρα νέο ρεκόρ για τις συμφωνίες μονόκερων φέτος.

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία της υγειονομικής περίθαλψης εκτινάχθηκαν κατά 47% το 2020, καταγράφοντας ρεκόρ ύψους 52 δισ. δολαρίων για τον τομέα. Η άντληση κεφαλαίων VC ήταν επίσης ισχυρή, με 17 δισ. δολάρια να διατίθενται για επενδύσεις στον τομέα της υγείας και τα μεγέθη των συμφωνιών να αυξάνονται σημειώνοντας ρεκόρ κατά τη διάρκεια του 2021 μέχρι στιγμής.

Η αύξηση αυτή αντανακλά τις αδυναμίες που έγιναν ορατές στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη πέρσι. Το επενδυτικό όχημα Vector Innovation Fund, το οποίο εξειδικεύεται στο Healthtech, εκτιμά ότι οι επενδυτές θα εστιάσουν περαιτέρω στην υγειονομική περίθαλψη τα επόμενα χρόνια για να προφυλαχθούν από μελλοντικές παγκόσμιες καταστροφές και να είναι σε ετοιμότητα για κάθε πανδημία μολυσματικών ασθενειών.

Ο Paul Stannard, πρόεδρος και General Partner του Vector Innovation Fund αναφέρει: “Η πανδημία ανέδειξε ότι η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων στον τομέα της υγείας και τη μετάβαση σε ένα πιο αποκεντρωμένο μοντέλο που εστιάζει στη βιώσιμη υγεία και τη βελτίωση της μακροζωίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των νέων τεχνολογιών υγειονομικής περίθαλψης και η επενδυτική αυτή τάση θα συνεχιστεί λόγω των τεράστιων πλεονεκτημάτων και του αντίκτυπου που προσφέρει.

Είναι τόσο θετικό να βλέπουμε ρεκόρ επενδύσεων και συμφωνιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και του healthtech, πράγμα που δείχνει ότι οι επενδύσεις στον κλάδο αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια επένδυση ‘για καλό σκοπό’, αλλά μια επένδυση που απευθύνεται στους επενδυτές που καθοδηγούνται από το κέρδος,  θετικής επιρροής που απευθύνεται και στους ίδιους τους επενδυτές με γνώμονα το κέρδος, μια επένδυση που προσφέρει ισχυρές αποδόσεις”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις