Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Facebook αφαίρεσε πάνω από 15 δισ. ψεύτικα προφίλ σε δύο χρόνια

Αριθμός που ξεπερνά κατά πέντε φορές τη βάση των ενεργών χρηστών του.

Ως η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, το Facebook έχει σημειώσει αύξηση του αριθμού των χρηστών του τα τελευταία χρόνια. Εκατοντάδες εκατ. άνθρωποι έχουν ενταχθεί στο χώρο των social media για να επικοινωνήσουν, να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις ή να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους, ειδικά μετά το χτύπημα της πανδημίας. 

Παρόλο που οι περιορισμοί λόγω COVID-19 έχουν χαλαρώσει στις περισσότερες χώρες, η βάση των ενεργών χρηστών του Facebook συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το StockApps.com, ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφαίρεσε πάνω από 15 δισ. Ψεύτικα προφίλ τα τελευταία δύο χρόνια, δηλαδή πενταπλάσια από τη βάση των ενεργών χρηστών του. 

3 δισ. ψεύτικοι λογαριασμοί σβήστηκαν μόνο το α’ εξάμηνο του 2021 

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook για να συνδεθούν με χρήστες, να αποκτήσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες και να κλέψουν ταυτότητες. Οι περισσότεροι από αυτούς θα προσεγγίσουν οποιονδήποτε έχει αποδεχτεί το αίτημα φιλίας τους για να προσπαθήσουν να του αποσπάσουν χρήματα. 

Πολλοί ψεύτικοι λογαριασμοί καθοδηγούνται επίσης από spammers που επιχειρούν συνεχώς να εισβάλλουν στα συστήματα του Facebook. Παρόλο που η πλατφόρμα επένδυσε σε μια ενισχυμένη τεχνολογία για τον εντοπισμό αυτοματοποιημένων και συντονισμένων ανεπιθύμητων μηνυμάτων, το πρόβλημα εξακολουθεί να επιδεινώνεται. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, το 2019, το Facebook αφαίρεσε 6,5 δισ. ψεύτικους λογαριασμούς, τον υψηλότερο αριθμό μέχρι σήμερα. Πέρσι σημειώθηκε ωστόσο μια μικρή μείωση, με 5,8 δισ. λογαριασμούς να αφαιρούνται από την πλατφόρμα.  

Όμως, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, το Facebook αφαίρεσε άλλους 3 δισ. ψεύτικους λογαριασμούς από την πλατφόρμα του, γεγονός που δείχνει ότι ο αριθμός των spammers βρισκόταν και πάλι σε άνοδο. Επιπλέον, ο αριθμός αυτός ήταν σχεδόν 20 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των ενεργών χρηστών του Facebook κατά την περίοδο αυτή. 

Αν και το μέγεθος των spammers που χρησιμοποιούν λογαριασμούς στο Facebook για να προσεγγίσουν άλλους παραμένει υψηλός, το περιεχόμενο που περιέχει spam έχει μειωθεί σημαντικά. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, το κοινωνικό δίκτυο ανέλαβε δράση σε περίπου 1,7 δισ. κομμάτια περιεχομένου spam, από 3,3 δισ. την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. 

Σχεδόν 300 εκατομμύρια νέοι ενεργοί χρήστες σε ένα χρόνο 

Παρόλο που οι ψεύτικοι λογαριασμοί παραμένουν ένα τεράστιο πρόβλημα για τον γίγαντα των social media, αυτό δεν έχει επηρεάσει την αύξηση των ενεργών χρηστών του. Το πρώτο τρίμηνο του 2010, η δημοφιλής πλατφόρμα είχε 431 εκατ. χρήστες, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας.  

Στα επόμενα δύο χρόνια, ο αριθμός των ενεργών χρηστών του Facebook ξεπέρασε το 1 δισ., καθιστώντας το πρώτο κοινωνικό δίκτυο που το κατάφερε ποτέ. Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι οι χρήστες εξακολουθούν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια φτάνοντας τα 2,5 δισ. το 2019.  

Ωστόσο, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι άρχισαν να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι εν μέσω COVID-19 με το διαδίκτυο, η βάση χρηστών του Facebook έκανε άλμα κατά σχεδόν 300 εκατ. από χρόνο σε χρόνο και έφτασε τα 2,8 δισ. το 2020, την υψηλότερη ετήσια αύξηση των τελευταίων ετών. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το Facebook είχε πια σχεδόν 2,9 δισ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες, παρουσιάζοντας σχεδόν 300 εκατ. αύξηση σε ένα χρόνο 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις